Svijet

ZEMLJA-ZEMLJA STIŽE U RUSIJU, LETEĆE BOMBE U UKRAJINI: Putin sprema udar na frontu, Kijev poslao hitno upozorenje

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Iran snadbjeva Rusiju dronovima kamikazama, a navodno su Kremlju obećali isporuku balističkih projektila.

Izvor: Profimedia/YouTube/Missile Defense Advocacy Alliance/Printscreen

Teheran je, po svemu sudeći, u proteklom periodu isporučivao ruskoj vojsci bespilotne letjelice kamikaze koje su korištene u napadima širom Ukrajine.

Iako su i Teheran i Kremlj takođe tvrdili da njegove snage nisu koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu, iz Irana je neslužbeno procurilo da dronovima-kamikazama snadbjevaju Rusiju, a i ruski vojni savjetnik je, ne znajući da je uživo u programu, rekao da je Moskva koristila iranske letjelice. Cijela stvar s iranskim snadbjevanjem Rusije oružjem otišla je i na viši nivo.

Dva visoka iranska zavničnika i dva iranska diplomata rekli su novinskoj agenciji Rojters da je Iran obećao Rusiji isporuku projektila zemlja-zemlja, uz još bespilotnih letjelica.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat rekao je da je njegova zemlja uspjela da obori 85 odsto dronova iranske proizvodnje, ali da joj je teže da se zaštiti od projektila.

"Ukrajina trenutno nema efikasne sisteme protivvazdušne odbrane protiv balističkih projektila. Iran će ih vjerovatno isporučiti (Rusiji), osim ako svijet ne nađe način da to zaustavi“, rekao je on.

SAD su odbacile iransko poricanje i saopštile da su iranski vojni instruktori na aneksiranom Krimu i pomažu ruskim snagama da upravljaju dronovima.

"Za mene lično je očigledno da su tu. Oni predaju, a možda i učestvuju u vojnim akcijama“, rekao je Ihnat.