Svijet

JEZIVA ISPOVIJEST ZAROBLJENOG RUSA! Regrutovan iz zatvora, poslat na front uz OBEĆANJE - završio u rukama Ukrajinaca!

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Zarobljeni ruski vojnik, koji je bio regrutovan iz zatvora, otkrio je pravu pozadinu njegove regrutacije!

Izvor: Youtube/ The Telegraph

Ruski zarobljeni vojnik, koji je bio regrutovan iz zatvora, opisao je kako je to izgledalo. On je naveo da su neiskusni vojnici poslati na prvu liniju fronta kako bi izvidili stanje na terenu i kako bi to posle javili svojim komandirima. On je čak pomenuo i Jevgneja Prigožina, šefa ruske paravojne "Vagner" jedinice koji je navodno rekao da će zatvorenici, kao i ostali neiskusni regruteti, biti na frontu u prvoj liniji sa profesionalnim vojnicima. Prema tvrdnjama ovog zarobljenog ruskog vojnika, to se nije dogodilo.

"Koriste nas kao topovsko meso. Komandant nas je poslao naprijed, ali kada smo zastali i pogledali iza sebe, vidjeli smo da smo veoma daleko od ostatka čete. Uobičajeno topovsko meso. Htjeli su da mi izvidimo položaje neprijatelja, da vidimo ko je gdje... Mi smo bili topovsko meso", naveo je ovaj ruski zatvorenik koji je mobilisan, a ubrzo potom i zarobljen od strane ukrajinskih trupa, prenosi britanski "Miror".

Ovaj vojnik, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi takođe da je svim regrutovanim zatvorenicima rečeno da oni neće ići na prvu liniju fronta. To im je navodno saopštio šef ruske "Vagner" grupe.

Šta je “Vagner” grupa?

Ruska grupa “Vagner” smatra se jednom od najtajnovitijih i najbrutalnijih organizacija. Zvanično ne postoji, ali se vjeruje da je oko 10.000 operativaca sklopilo najmanje jedan ugovor sa grupom u poslednjih sedam godina kako bi otišli ​​u ratna žarišta širom svijeta. Regruti su, između ostalog, učestvovali i u sukobima u Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj Republici.

Novi regruti smještaju se u jedinice te grupe pod komandom oficira GRU (ruske vojne obavještajne jedinice Ministarstva odbrane). Za “Vagner” grupu prvi put se čulo širom svijeta tokom rata u Donbasu kada je tokom 2014. i 2015. godine navodno pomagala proruskim snagama u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

Kao jedan od njenih lidera navodi se Dmitri Utkin (51), oficir specijalnih snaga Rusije u kojima je imao čin potpukovnika. Protiv njega su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije uz optužbu da je na čelu ove zloglasne grupe, a u decembru prošle godine i Savjet Evropske unije uveo je restriktivne mjere protiv Utkina i drugih pojedinaca koji su dovedeni u vezu sa tom grupom. Takođe, on je optužen kao vođa grupe koja je koja je vršila najteža djela poput mučenja, vansudskih pogubljenja po kratkom postupku ili “proizvoljna pogubljenja” i brojna ubistva.