Svijet

OVO SU NOVE GRANICE KOJE CRTA UKRAJINA - VELIKA TERITORIJA U IGRI: Rusi neće pristati, Kremlj jasan - Ništa od mira

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Ukrajina nije zainteresovana za diplomatsko riješenje sa Rusijom i željeće nazad granice iz '91, tvrdi Den Rajs, američki savjetnik ukrajinske vojske.

Izvor: Profimedia

Ukrajina će odbiti da pregovara sa Rusijom i bori se za povratak na svoje granice iz 1991. godine uspostavljene nakon glasanja o nezavisnosti uoči raspada Sovjetskog Saveza – prema Den Rajs, američkoj savjetnici glavnokomandujućeg kijevskih oružanih snaga.

Govoreći u utorak za intervju sa Erin Bernet iz CNN-a, Rajsova je apelovala na zapadne države za dodatne isporuke oružja Ukrajini, dodajući da, iako su zemlji očajnički potrebni sistemi protivvazdušne odbrane i avioni, ona nije zainteresovana za diplomatiju sa Moskvom.

"Rusija pokušava, po mom mišljenju, da dođe do pregovaračkog stola, da pokuša da se vrati na linije iz 2014. godine. Ukrajina to neće htjeti. Ukrajina želi svu svoju zemlju nazad, na linije ’91“, rekla je Rajsova.

Granice Ukrajine iz 1991. uključivale bi četiri bivše ukrajinske pokrajine – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – kao i Krim, koji je referendumom 2014. priključen Rusiji. 

Uprkos Rajsovoj ocjeni stava Moskve, Kremlj je jasno stavio do znanja da nema namjeru da poništi referendume, a ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno izjavio da, iako je spreman da pregovara sa Kijevom o izboru ljudi u Donjecku, Lugansku, O Zaporožju i Hersonu neće biti riječi.

Poslednji poziv Rusije na pregovore stigao je prošle nedelje, kada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao da se ciljevi Moskve mogu postići diplomatskim putem i da ostaje "otvorena“ za razgovore. Međutim, dodao je da su "za dijalog potrebne dvije strane“, rekavši da su pregovori malo vjerovatni s obzirom na "veoma, veoma neprijateljski stav“ zapadnih pristalica Ukrajine prema Rusiji.

"Najveća stvar koja je Ukrajini trenutno potrebna su sistemi protivvazdušne odbrane – i rakete i avioni. Zaista nam je potrebno da se ukrajinsko vazduhoplovstvo popuni“, dodala je ona.

Rajsova je imenovana da bude specijalni savjetnik Valerija Zalužnjeg, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, još u junu, navodno na generalov "lični poziv“.