Svijet

NOVA OSTAVKA U KABINETU LIZ TRAS! Kriza u Britaniji - ministarka dala OTKAZ i javno podijelila pismo upućeno premijerki!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Nova ostavka u kabinetu Liz Tras!

Izvor: Profimedia

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Braverman podnijela je ostavku. Brejverman je nešto kasnije objavila pismo ostavke upućeno premijerki na svom Tviter nalogu.

Britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng podnio je ostavku prije nekoliko dana nakon što je to od njega zatražila premijerka Liz Tras, a ovaj potez samo produbljuje političku krizu u Britaniji. 

Britanski mediji prenose ocjenjuju da je ovo još jedan udarac za premijerku Liz Tras koja se našla pod velikim političkim pritiskom zbog načina vođenja vlade. Britanska premijerka Liz Trus rekla je da je "borac koja ne odustaje" dok je u srijedu pokušavala da ponovo potvrdi svoj autoritet nad nemirnim redovima Konzervativne partije, usred sve većeg broja medijskih izvještaja da su pozivi za njeno smjenjivanje sve prisutniji.

Tras pokušava da prikupi podršku unutar stranke nakon što je bila primorana da odustane od plana za smanjenje poreza, što je navelo neke konzervativne poslanike da traže njeno smjenjivanje sa mjesta lidera samo nekoliko nedjelja nakon što je preuzela mjesto premijera. Ona je priznala da su njeni radikalni ekonomski planovi otišli ​​"predaleko i prebrzo" nakon što su investitori okrenuli leđa funti i državnim obveznicama.