Svijet

PLANOVI OVE DRŽAVE SE NEĆE SVIDJETI RUSIMA! Daće stotine MILIONA eura da ih zaustave, na granici će osvanuti BLOKADA!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Finska planira da izgradi ogradu na granici sa Rusijom.

Izvor: Profimedia

Finske parlamentarne stranke dogovorile su se o izgradnji ograde na djelovima granice sa Rusijom, prenosi danas dpa. "Radi se o tome da se osigura da je granica dobro kontrolisana i da možemo preventivno uticati na situacije koje bi mogle nastati na granici", rekla je finska premijerka Sana Marin za finski radio ILE nakon sastanka lidera stranaka u utorak uveče.

Ona je rekla da vlada sada želi da izradi predloge za pilot projekat o kome će parlament glasati kasnije ove godine. Izgradnja malog dijela ograde na jugoistoku zemlje trebalo bi da pruži više informacija o uslovima i troškovima, rekla je ona.

Troškovi će iznositi stotine miliona eura

O konačnoj izgradnji ograde, koja bi prema predlogu finske granične službe mogla da bude izgrađena duž 130 do 260 kilometara finsko-ruske granice, glasaće se sljedeće godine. Prema podacima granične službe, troškovi su procijenjeni na "stotine miliona eura", a predviđeno je da izgradnja traje tri do četiri godine.

Dio opozicije je u utorak uveče kritikovao troškove i trajanje planirane izgradnje. Finska ima granicu sa Rusijom dugu 1.300 kilometara.