Svijet

KO JE PUTINOV GENERAL ARMAGEDON - STRAH I TREPET U SIRIJI? Ratuje potpuno drugačije od svih, koristio i hemijsko oružje!

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

General Armagedon koga je postavio Vladimir Putin na čelo operacije u Ukrajini poznat je po nekonvencionalnim ratovanju.

Izvor: Profimedia/TV Zvezda

Treća najjača vojna sila na svijetu suočava se, ironično, sa porazom od jedne od najslabijih. Riječ je, naravno, o sukobu Rusije i Ukrajine a vojni analitičari smatraju da je ruska vojska potpuno iscrpljena, dok Ukrajina uči nove taktike i gomila oružje koje dobija od Zapada, koji takođe obavještajno pomaže ovoj napaćenoj zemlji.

Britanski Telegraf zaključuje da je lakše braniti svoju zemlju nego napasti neprijatelja, posebno kada ste pritisnuti uza zid, ali navodi da je iznenađujuća nesposobnost ruskih trupa, kojih se svijet plaši još od Hladnog rata. Njihov novinar ističe da ruski vojnici gotovo da nemaju sredstva za kamuflažu, da su neprofesionalni, nedovoljno obučeni i krajnje neefikasni.

Toga je navodno svjestan Putin. Iz tog razloga je na čelo operacije poslao "Generala Armagedona“, Surovikina , koji je imao veliki uspjeh tokom rata u Siriji i koji je arhitekta strategije "nekonvencionalnog ratovanja". Naime, čini se da konvencionalne, ubilačke metode ratovanja koje je Rusija do sada koristila ozbiljno propadaju. Putin sada traži jrešenje kao što je našao kada je gledao šta Asad Bašir radi.

Analitičari smatraju da je ključno direktno udarati na civilne ciljeve. Surovikin nije uspio da neutrališe ukrajinske odbrambene snage, ali je veoma efikasan kada je riječ o granatiranju škola, stambenih zgrada ili bolnica u kojima se zbrinjavaju ranjeni civili i vojnici. Prema izvještaju Svetske zdravstvene organizacije, ruskim projektilima i granatama pogođeno je najmanje 500 zdravstvenih ustanova. List navodi da je ovo još jedan slučaj ratne kampanje koji je viđen u Siriji, gdje je za deset godina sukoba stradalo najmanje hiljadu zdravstvenih radnika koji su pomagali stradalima u bolnicama.

Rusi smatraju da bi ova taktika mogla da slomi ukrajinski otpor i da ih natjera da svoju vladu natjeraju na pregovore, primirje i predaju. Ipak, navodi list, Ukrajince neće moći tako lako slomiti i što ih više bude udaralo, postajaće sve jači. U Siriji je korišćeno i hemijsko oružje. To je takođe jedna od prijetnji na koju Ukrajina mora da računa. Istovremeno, Rusija pokušava da što više smanji zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.