Svijet

STIŽE POJAČANJE OD EU! KREĆE OBUKA 15.000 UKRAJINSKIH VOJNIKA: 500 miliona eura izdvojeno za nabavku oružja

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Obuka za 15.000 ukrajinskih vojnika i vojna pomoć u vrijednosti 500 miliona eura jeste novi paket koji je odobrila Evropska unija.

Izvor: Twitter/screenshot/vonderleyen/Profimedia

U Luksemburgu su ministri spoljnih poslova EU danas odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona eura za nabavku oružja. Misija ima mandat od dvije godine i "obučavaće ukrajinske oružane snage kako bi mogle da nastave svoju hrabru borbu", dodao je on u saopštenju. 

Radi se o kursevima obuke u raznim državama članicama, posebno u Njemačkoj i Francuskoj, gdje će se ukrajinski vojnici obučavati da koriste topove, raketne bacače i sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuju Evropljani.

"Danas pojačavamo našu podršku Ukrajini da se odbrani od ruske nelegalne agresije", saopštio je šef diplomatije EU Žozep Borelj

Evropska misija će dopuniti obuku koju već pružaju Britanci i Amerikanci. Cilj je da se obezbijedi "osnovna obuka" za 12.000 ukrajinskih vojnika i "specijalna obuka" za 2.800 drugih. Misijom će iz Brisela rukovoditi Služba za vojno planiranje, tijelo vojnog štaba EU koje već upravlja obukom nekih afričkih armija u Mozambiku i Somaliji.

Dva glavna operativna štaba biće smještena u Poljskoj i Njemačkoj. Kao kapija za Ukrajinu, Poljska je jedna od tranzitnih tačaka za naoružanje koje se prebacuje u Ukrajinu. Za početak ove misije Unija planira budžet od 50 do 60 miliona eura godišnje, precizirano je u Briselu. Sa ovih 500 miliona doprinos Evropljana za pomoć Ukrajini će dostići tri milijarde eura, čemu treba da se dodaju i bilateralni doprinosi pomoći.