Svijet

KAD SAM SE ŽALIO KOMANDANTU, REKAO JE DA MI NIJE MAMA! Ovako izgleda kamp gdje Rusi vode mobilisane vojnike:Ovo je UŽAS!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Ruski vojnik je objavio snimak i pokazao kako izgleda kamp gde se nalaze mobilisani vojnici!

Izvor: Twitter/@JuliaDavisNews/Screenshot

Društvenim mrežama širi se snimak ruskog vojnika koji se žali na stanje vojnog kampa u kojem se nalaze nedavno mobilisani vojnici. Snimak je na Tviteru objavila Džulija Dejvis, reporterka Dejli bista, koja obično objavljuje snimke iz ruskih televizijskih emisija. "Nemam patike ni čizme, ovako sada hodam", rekao je na početku neimenovani vojnik, a zatim pokazao na šatore u logoru.

Svi vojnici stacionirani u logoru su iz Hanti-Mansijska, grada koji se nalazi oko 3.000 kilometara istočno od Moskve. "Snalazimo se kako znamo, nema drugačije", rekao je, a zatim pokazao na unutrašnjost šatora."Čitav šator se grije na jednu peć, zbog čega se polovina vojnika prehladila", rekao je on.

"Treba da vidite na kakvim dušecima su nas tjerali da spavamo, dok i oni nisu ukradeni. Ovdje nema drugog načina da se preživi. Ako se odmaknete od šatora, peć će biti ukradena, a o mojim ličnim stvarima da i ne govorimo.Nemam više ni patika ni novca", rekao je. Kaže i da se požalio komandantu, koji je odgovorio: "Jesam li ja tvoja mama ili tata? Nađi svoje stvari sam".

Prije dva dana, obavještajni izveštaj britanskog Ministarstva odbrane fokusirao se na ruske rezerviste. Tvrde da opremu moraju sami da kupuju i da koren problema sa snabdijevanjem leži u široko rasprostranjenoj korupciji.  "Kontingenti mobilisanih ruskih rezervista raspoređeni su u Ukrajinu u protekle dvije nedelje", navodi se u uvodu saopštenja objavljenog na Tviteru.

"Njihov prosječan nivo lične opreme je skoro sigurno niži od ionako lošeg snabdijevanja prethodno raspoređenih trupa", nastavlja se. Dalje, Britanci pišu da mobilisani Rusi moraju sami da kupe vojnu opremu. Ovo se prije svega odnosi na pancire, posebno na savremeni prsluk 6B45. Predviđen je kao dio vojne opreme, ali ga mnogi vojnici nisu dobili od vojske, već moraju sami da je nabave.

640 dolara za prsluk

Dakle, ovaj prsluk se prodavao na mrežama za oko 640 dolara. To je znatno više od 190 dolara koliko je koštao u aprilu. Ruske vlasti su 2020. objavile da je ruskoj vojsci isporučeno 300.000 kompleta Ratnik. To je lična oprema za vojsku, koja uključuje pancir. Navodno isporučenih 300.000 kompleta je dovoljno za vojsku stacioniranu u Ukrajini.