Svijet

BRISANJE NACIJE! ZA RUSE MILOSRĐE, ZA UKRAJINCE ZLOČIN: Strašna priča rata - odvode "djecu države", proces je već počeo

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Od početka rata u Ukrajini, započeo je napor Rusa da usvoje ukrajinsku djecu i odgajaju ih kao Ruse, otkrili su novinari AP-a.

Izvor: Profimedia/Anadolija/State Emergency Service of Ukraine

Olga Lopatkina nervozno hoda po svom podrumu kao zarobljena životinja. Ova majka iz Ukrajine više od nedelju dana nije čula ni riječ o šestoro usvojene djece koja su zaglavljena u Mariupolju i ludi od brige.

Djeca su, kao i obično, ljetovala u odmaralištu tog lučkog grada. Ali ovog puta je izbio rat sa Rusijom i njena djeca - koja su se oduvijek plašila mraka - bila napuštena u opkoljenom gradu bez svjetlosti i nade. Sve što imaju je njen najstariji sin Timofej, koji ima samo 17 godina.

Pitanja joj se motaju po glavi: da li da sama pokuša da spase svoju djecu - i rizikuje sopstveni život, zbog čega bi djeca ponovo mogla da ostanu siročad? Ili bi trebalo da započne akciju da ih oslobodi izdaleka i rizikuje da djeca budu ubijena ili padnu u ruke Rusa?

Nije ni slutila da će je njena dilema odvesti direktno u bitku protiv Rusa. Napor Rusa da usvoje ukrajinsku djecu i odgajaju ih kao Ruse već je počeo, otkrili su novinari Asošiejted presa u jednoj od najosjetljivijih tema ovog rata.

Hiljade djece pronađeno je u podrumima ratom razorenih gradova poput Mariupolja i u sirotištima na separatističkim teritorijama koje podržava Rusija, poput Donbasa. Među ovom djecom ima i onih čiji su roditelji poginuli u ruskom granatiranju, kao i drugih iz raznih institucija ili hraniteljskih porodica, poznatih kao "djeca države“.

Rusija tvrdi da ova djeca nemaju roditelje i staratelje koji bi mogli da brinu o njima ili da do njih nije moguće doći. Ali novinari AP-a su otkrili da su zvaničnici bez njihovog pristanka odvodili ukrajinsku djecu u Rusiju ili teritoriju pod kontrolom Rusije, lagali ih da ih roditelji ne traže, koristili ih za propagandu i davali im ruske hraniteljske porodice i državljanstvo.

Istraga o otmici ukrajinske djece najiscrpnija je do sada i prva koja je pratila proces sve do onih koji već odrastaju u Rusiji. AP je intervjuisao desetine roditelja, djece i zvaničnika u Ukrajini i Rusiji i pregledao brojne mejlove i pisma, kao i ruske dokumente i izvještaje državnih medija.

Bez obzira da li imaju roditelje ili ne, odgajanje ratne djece u drugoj zemlji ili kulturi može biti obilježje genocida, pokušaja da se izbriše sam identitet neprijateljske nacije. Tužioci kažu da se to može direktno povezati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je eksplicitno podržao takva usvajanja.

"To nije nešto što se dešava iz vedra neba na bojnom polju“, rekao je Stiven Rap, američki specijalni izaslanik za ratne zločine koji savjetuje Ukrajinu o krivičnom gonjenju. "Ovdje je mnogo veća mogućnost da se odgovornost za ovo pripiše mnogo višim nivoima. Čak i kada su roditelji mrtvi, kaže Rap, njihova djeca moraju biti zaštićena, usvojena u Ukrajini, a ne deportovana u Rusiju.

Ruski zakon zabranjuje usvajanje djece iz drugih zemalja. Ali u maju je Putin potpisao dekret kojim se Rusiji dozvoljava da usvoji i dodijeli državljanstvo ukrajinskoj djeci bez roditeljskog staranja – što otežava njihovim preživelim rođacima u Ukrajini da ih pronađu i vrate nazad.

Rusija je pripremila i registar odgovarajućih ruskih porodica za ukrajinsku djecu i za svako dijete koje dobije rusko državljanstvo plaća im do 1000 dolara ako dijete ima neke poteškoće. Organizovali su i ljetnje kampove za ukrajinsku siročad u kojima im se nudi "patriotsko vaspitanje“, a čak je pokrenuta i posebna telefonska linija za povezivanje djece iz Donbasa sa ruskim porodicama.

"To je strašna priča“, kaže Petro Andrjuščenko, gradonačelnik Mariupolja, koji tvrdi da je samo iz tog grada odvedeno na stotine djece. "Ne znamo da li naša djeca imaju roditelje ili usvojitelje ili nekog drugog jer su ih nasilno odvele ruske trupe.

Slika je dodatno komplikovana jer mnoga djeca u ukrajinskom sirotištu uopšte nisu siročad. Ukrajinska vlada je prije rata izvestila UN da mnoga "djeca države“ "uopšte nisu siročad i nemaju ozbiljne bolesti, već su u instituciji jer su njihovi roditelji u teškoj situaciji“.

Bez obzira na to, Rusija čin usvajanja ukrajinske djece prikazuje kao čin milosrđa kroz koji im se obezbjeđuje dom i zdravstvena zaštita. Ruski državni mediji prikazuju lokalne zvaničnike kako grle i ljube djecu dok im daju ruske pasoše.

Teško je utvrditi tačan broj ukrajinske dece deportovane u Rusiju – ukrajinske vlasti kažu da je cifra blizu 8.000. Rusija nije objavila konkretne brojke, ali zvaničnici redovno najavljuju dolazak ukrajinske siročadi ruskim vojnim avionima.

U martu je ruski ombudsman Marija Lvova-Belova rekla da u Rusiji ima više od 1.000 ukrajinske djece. Ona je rekla da se tokom ljeta 120 ruskih porodica prijavilo da postanu hranitelji, a više od 130 ukrajinske djece dobilo je rusko državljanstvo. Od tada su došli mnogi drugi, uključujući i jednu veliku grupu od 234 djece početkom oktobra.

Lvova-Belova kaže da Rusija pomaže ovoj djeci da prebrode ratne traume, zbog kojih slabo spavaju, plaču noću i crtaju podrume i skloništa od granata. On priznaje da je prva grupa od 30 djece dovedene u Rusiju iz podruma Mariupolja prkosno pjevala ukrajinsku himnu i uzvikivala "Slava Ukrajini“. Ali sada je, kaže, njihova kritika prerasla u ljubav prema Rusiji i da je sama Rusija usvojila tinejdžere.

"Danas je dobio ruski pasoš i ne pušta ga“, objavila je ona na Telegramu 21. septembra uz fotografiju. "Išekivao je ovaj dan više nego bilo ko u našoj porodici.

Lavov-Belova je pod sankcijama SAD, Evrope, Velike Britanije, Kanade i Australije. Njena kancelarija proslijedila je agenciji AP njen odgovor državnoj novinskoj agenciji da Rusija "pomaže djeci da ostvare svoje pravo da žive pod mirnim nebom i budu srećni“.

U avgustu se visoki zvaničnik moskovskog Odeljenja za rad i socijalnu zaštitu zahvalio ruskim hraniteljskim porodicama, rekavši: "Naša djeca... Oni su sada naša.“

Lvova-Belova kaže da Rusija pomaže ovoj djeci da prebrode ratne traume, zbog kojih slabo spavaju, plaču noću i crtaju podrume i skloništa od granata. 

Tagovi