Svijet

"DECENIJAMA PRATIMO ŠTA RADI RUSKA VOJSKA": Šef NATO progovorio kada će moći da uzvrate Putinu - To bi bilo pogubno!

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Održan je sastanak ministara odbrane NATO u Briselu.

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obratio se nakon sastanka ministara odbrane NATO u Briselu na kom se razgovaralo o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane. "NATO nije dio rata u Ukrajini, ali podržavamo Ukrajinu. U slučaju napada Rusije na NATO članicu aktivirali bismo član broj 5.", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje da li će se NATO uključiti u rat u Ukrajini, a prenio je Rojters.

On je govorio i vojnoj vježbi nuklearnih snaga koju će NATO odžati naredne nedelje. "Ova vojna vježba najavljena je već unapred i biće održana. Svrha NATO je da spriječi rat i upotrebu nuklearne bombe i naravno da u ovoj situaciji sa Ukrajinom komuniciramo sa Rusijom. NATO će nastaviti sa dugo planiranim nuklearnim vježbama sledeće nedelje uprkos rastućim tenzijama zbog rata u Ukrajini i insistiranju predsjednika Vladimira Putina", rekao je on i pozvao Putina "da ne blefira" o upotrebi svih raspoloživih sredstava za odbranu ruske teritorije.

Podsjetimo, vojna vežba NATO nazvana "Steadfast Noon", održava se svake godine i obično traje oko nedelju dana. Uključuje borbene avione koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali bez upotrebe pravih bombi. 

Stoltenberg je rekao da bi upotreba nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini bila pogubna. "Ako Rusija iskoristi nuklearno oružje posledice će biti pogubne i to Rusija zna. NATO i saveznici su o tome razgovarali sa predstavnicima Rusije. Imamo dobre informacije. Decenijama smo pratili ruske nuklearne snage, i dalje to radimo. Zima dolazi, trudimo se da zimskom opremom pomognemo ukrajinskoj vojsci. Naš zadatak je da im omogućimo sve što im je potrebno", rekao je Stoltenberg.