Svijet

ROĐAK ZVAO DJEVOJČICU U STAN, PA JE BRUTALNO SILOVAO! Čim je saznao da je ostala trudna, zvao majku da je ZAPALE!

Autori Anastasija Đonović mmondo.rs

Djevojčicu je rođak namamio u kuću u Indiji, pa je brutalno silovao!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Petnaestogodišnja devojčica nalazi se na liječenju u bolnici u sjevernoj Indiji nakon što ju je navodno zapalio muškarac optužen da ju je silovao u posljednjem slučaju nasilja nad ženama koji je šokirao zemlju. Kako pišu mediji, djevojčica je tom prilikom ostala trudna. Kamleš Kumar Diksit, visoki policijski zvaničnik u državi Utar Pradeš, rekao je za CNN da su mladić (18) i njegova majka uhapšeni u ponedjeljak pod sumnjom za pokušaj ubistva nakon što su navodno polili djevojku kerozinom i zapalili je 6. oktobra.

Policija takođe optužuje čovjeka, koji je inače rođak navodne žrtve, da ju je silovao prije oko tri mjeseca nakon čega je ostala trudna, rekao je Diksit. Kada su saznali za trudnoću djevojčice, njena porodica i porodica navodnog silovatelja razgovarali su o tome da li njih dvoje treba da se vjenčaju, dodao je Diksit.

Pozivajući se na policiju, novinska agencija "Press Trust of India", izvijestila je da je djevojčica namamljena u dom navodnog silovatelja, kada je navodno zapaljena. Međutim, Diksit je odbio da komentariše na pitanje o ovom detalju. Indija se dugo bori sa epidemijom nasilja nad ženama i djevojkama u duboko patrijarhalnoj zemlji, a aktivisti kampanje kažu da ovaj najnoviji slučaj pokazuje razmjere internalizovane mizoginije u društvu.

"Postao sam tako prazan na ovakve priče. U našoj zemlji nedostaje empatije", rekla je Iogita Bhaiana, aktivistkinja protiv silovanja iz Nju Delhija. "Godinama pokušavamo da promijenimo stvari. Ovaj slučaj pokazuje neuspjeh našeg sistema. Djevojci je trebalo pomoći." Stanje djevojčice i status njene trudnoće nisu poznati.

"Rupe u svakom uglu"

Diksit, policijski zvaničnik, rekao je da se navodno silovanje dogodilo prije oko tri mjeseca u Mainpuriju - oko 270 kilometara jugoistočno od glavnog grada Indije, Nju Delhija. Okrug u najmnogoljudnijoj državi Indije, Utar Pradeš, ključna je meta kampanje premijera Narendre Modija "Beti Bachao Beti Padhao" (Sačuvajte djevojčice, edukujte djevojčice) koja ima za cilj poboljšanje rodne ravnopravnosti u zemlji.

Prostrani bilbordi sa sloganom kampanje i Modijevom fotografijom su osnovni proizvod u sjevernim državama zemlje. Ali aktivisti kažu da je u sedam godina od njegovog sprovođenja malo urađeno na osnaživanju žena i djevojaka, a nasilni zločini nad ženama i dalje postoje. U decembru prošle godine kampanja je bila pod lupom jer je skoro 80% svojih sredstava potrošila na reklame, umjesto na obrazovne programe da bi se olakšale promjene.

"Možete imati sve bilborde na svijetu, ali samo to neće riješiti ovu ogromnu krizu u našoj zemlji", rekla je Bhaiana, dodajući da novac treba potrošiti na obrazovanje mladih dječaka i djevojčica o pristanku, poštovanju i pravima žena, kao i na obuku policije. Prema Bhaiani, mnogi muškarci i dalje vide silovanje kao "čin moći" nad ženama. I većinu vremena, nasilje ostaje neprijavljeno jer se žrtva previše plaši da ode u policiju, ili je često uče da je na kraju kriva za bilo kakvo nedjelo, dodala je ona. Čini se da su se ta uvjerenja odigrala i u ovom slučaju, jer djevojčica tri mjeseca nije prijavila svoje navodno silovanje, navodi Diksit.

"Postoje rupe u svakom uglu", rekla je Bhaiana, misleći na indijsko patrijarhalno društveno tkivo.