Svijet

ODLUKA SAUDIJSKE ARABIJE IZAZVALA GNIJEV BIJELE KUĆE! BAJDEN ZAPRIJETIO: "Biće posledica zbog udruživanja sa Rusijom"

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Predsjednik Amerike Džo Bajden se u velikom intervjuu za CNN dotakao i situacije sa naftom i odnosu sa Saudijskom Arabijom.

Izvor: YouTube/screenshot/60 Minutes

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je u utorak u intervjuu za CNN da vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin "racionalni igrač” koji je ipak pogrešno procijenio svoju sposobnost da napadne Ukrajinu i potisne njen narod.

"Mislim da je on racionalni igrač koji je mnogo pogriješio“, rekao je Bajden Džejku Taperu dok su ruska bombardovanja civilnih ciljeva u Ukrajini označila još jednu prekretnicu u višemjesečnom ratu.

Bajden, koji je prošle nedelje upozorio da je rizik od "nuklearnog Armagedona“ na najvišem nivou u poslednjih 60 godina, rekao je u intervjuu da bi prijetnje koje dolaze iz Rusije mogle da dovedu do katastrofalnih "grešaka“ i "pogrešnih procjena“, iako je odbio da precizira kako bi tačno SAD reagovale ako bi Putin rasporedio taktičku nuklearnu napravu na bojnom polju u Ukrajini.

Posledice zbog udruživanja Saudijske Arabije i Rusije

Bajden je rekao voditelju da vjeruje da je vrijeme da se "preispita“ odnos SAD sa Saudijskom Arabijom nakon što se kraljevina udružila sa Rusijom da smanji proizvodnju nafte, što je ukor posle intenzivnih napora Bijele kuće da spriječi takvu odluku.

"Ja sam u procesu, kada se Dom i Senat vrate, moraće da budu neke posledice zbog onoga što su uradili sa Rusijom“, rekao je Bajden.

Odluka naftnog kartela OPEK+ predvođenog Saudijskom Arabijom da smanji proizvodnju nafte prošle nedelje izazvala je gnijev u Bijeloj kući, gdje su zvaničnici rekli da je Bajden lično razočaran, kako su nazvali, "kratkovidom“ odlukom. Ovaj potez, koji je usledio tri mjeseca nakon što je Bajden posjetio Saudijsku Arabiju i sastao se sa njenim de fakto liderom prestolonaslijednikom Mohamedom bin Salmanom, ima potencijal da podiže cijene gasa u nedeljama pred novembarske izbore na sredini mandata.

"Da razjasnimo zašto sam otišao. Nisam se bavio naftom, već sam se pobrinuo da se uvjerimo da nećemo otići sa Bliskog istoka", rekao je Bajden.

Nakon što su tokom ljeta dostigle maksimum, cijene gasa su stalno opadale, pružajući Bajdenu i njegovim glavnim saradnicima moćnu tačku za razgovor uoči izbora. Ali kombinacija faktora, uključujući rastuću potražnju i održavanje u nekim američkim rafinerijama, dovela je do toga da cijene počnu ponovo da rastu. Odluka OPEK+ je spremna da pogorša te faktore.

Za Bajdena je ova odluka bila posebna uvreda zbog njegovih napora tokom ljeta da popravi veze sa Saudijskom Arabijom, uprkos lošem stanju ljudskih prava u kraljevstvu i ulozi bin Salmana u ubistvu novinara disidenta Džamala Kašogija.