Svijet

OTKRIVENO KO STOJI IZA NAPADA NA KRIMSKI MOST! Nakon istrage ruski obavještajci sakupili DOKAZE, ima i privedenih

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Ruski FSB je objavio da je napad na Krimski most organizovala Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine.

Izvor: Twitter/screenshot/Osinttechnical

Ruski FSB izdao je saopštenje u kojem navode da "iza napada na Krimski most stoji Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine". "Privedeno je i pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije", stoji u saopštenju FSB-a.

Da podsjetimo, nakon eksplozije na Krimskom mostu, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za terorizam, a ruske snage su jutros izvele niz raketnih napada na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Napad se dogodio 8. oktobra, kada je na mostu eksplodirao kamion, zbog čega se zapalilo sedam cistjerni sa gorivom na vozu koji je u tom trenutku tuda prolazio. Zbog eksplozije kamiona došlo je do obrušavanja dva kolovozna dijela Krimskog mosta, dok plovni lukovi nisu pretrpjeli nikakva oštećenja.

List Ruska gazeta se pisala o više stotina kilograma TNT-a koje su korišćene u napadu. Prema pisanju više ruskih medija, može se zaključiti da je direktiva iz Kremlja da se ne govori o "uništenju" već o "oštećenju" mosta.

Navodi da je tovar od 22 palete ekploziva morskim putem stigao iz Bugarske u gruzijsku luku Poti, a potom preko Gruzije i Jermenije krenuo ka Rusiji potekli su od dopisnika Komsomolske Pravde Aleksandra Kotsa. On, međutim, nije jedini koji u kontekstu ekplozije Kerčkog mosta pominje i Sofiju, piše Euronews.