Svijet

STRAH SE UVUKAO U KOSTI SUSEDIMA UKRAJINE! Apoteke ostale bez JODA, ova država NAREDILA stanovnicima da naprave zalihe!

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Ažurirane preporuke Finske o opasnosti od zračenja zasnovane su na uputstvima Svetske zdravstvene organizacije, izdatim pre oko pet godina.

Izvor: Profimedia/Twitter/screenshot/AZmilitary1

Ministarstvo za socijalna pitanja i zdravlje preporučilo je domaćinstvima u Finskoj da kupe jednu dozu tableta joda za sve koji imaju od 3 do 40 godina, u slučaju opasnosti od zračenja. Smernice ministarstva o tom pitanju poslednji put su ažurirane 2002. godine, navodi se u saopštenju, dodajući da su nove preporuke zasnovane na revidiranim smernicama koje je izdala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 2017. godine.

Ministarstvo je novu preporuku predstavilo na medijskom događaju u utorak. Ministarstvo je saopštilo da je preporuka ograničena na osobe od 3 do 40 godina zbog potencijalnog rizika koje predstavlja izloženost zračenju za tu starosnu grupu. "Nesreća u nuklearnoj elektrani mogla bi da ispusti radioaktivni jod u životnu sredinu, koji bi se mogao nakupiti u štitnoj žlezdi. Ovo je najštetnije za decu, koja su u većem riziku od razvoja raka štitaste žlezde zbog velikih doza zračenja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u slučaju takve vanredne situacije, sklonište u zatvorenom prostoru glavni način da se ljudi zaštite od opasnog zračenja. Ministarstvo je takođe primetilo da jedna doza tablete joda obično pruža dovoljnu zaštitu. Dodaje se da jod retko izaziva neželjene efekte, ali da osobe koje imaju probleme sa štitnom žlezdom treba da koriste supstancu sa oprezom.

Stariji od 40 godina ne bi trebalo da uzimaju jod

"Odrasli nisu u istom riziku, a smernice više ne preporučuju da osobe starijih od 40 godina uzimaju tablete joda u slučaju opasnosti od zračenja", objasnilo je ministarstvo. Preporučena pojedinačna doza za 12-40 godina starosti u opasnoj radijacijskoj situaciji je 130 miligrama kalijum jodida. Deci starijoj od 3 godine se preporučuje da uzimaju polovinu te doze.

Ministarstvo je saopštilo da ne postoje proizvodi sa jodom koji bi bili prikladni, niti su dostupni u Finskoj, za decu mlađu od tri godine. Međutim, preporučena doza za decu mlađu od tri godine je 32,5 miligrama kalijum jodida, a za novorođenčad polovina ove. Međutim, ministarstvo nastavlja da preporučuje trudnicama starijim od 40 godina da zadrže zalihe tableta joda kod kuće, jer su štitne žlezde fetusa znatno osetljivije na radioaktivni jod nego kod odraslih.

"Javna zdravstvena služba će nabaviti tablete joda pogodne za decu mlađu od tri godine i utvrdiće najbolji način za njihovu distribuciju roditeljima te dece i trudnicama. Regionalni zdravstveni radnici će obavestiti ljude kada takav jodni proizvod bude dostupan", navodi se u saopštenju ministarstva (siirrit toiseen palveluun).

Zalihe joda su rasprodate

U utorak popodne, najveći finski lanac apoteka, Iliopiston Apteekki, izvestio je da su zalihe tableta joda praktično rasprodate širom zemlje nakon izdavanja saopštenja ministarstva. Glavni farmaceutski direktor Kati Vuorikallas rekla je novinskoj agenciji STT da se porast potražnje odrazio i na povećan promet na veb stranici lanca, što je dovelo do značajnog usporavanja sajta ili čak pada za neke korisnike. Ulažu se napori da se popune zalihe joda, dodao je Vuorikalas, ali ne postoji precizan raspored kada će se to dogoditi.