Svijet

ISPALJENA NOVA BALISTIČKA RAKETA! Brutalan odgovor na vojnu vježbu sa Amerikom - HAOS u Aziji, vojska upozorava! (VIDEO)

Autor Kristina Milović

Sjeverna Koreja je ispalila novu balističku raketu!

Izvor: Youtube/ ABC News

Južna Koreja saopštila je da je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu ka svojim istočnim vodama, poslednju u nizu testiranja oružja poslednjih dana. Japanska vlada takođe kaže da je Sjeverna Koreja ispalila novi balistički projektil.

Lansiranje, šesta runda "sjevernih" testova naoružanja za dvije nedelje, usledilo je nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja završile novu rundu pomorskih vježbi kod istočne obale Korejskog poluostrva. Vojska Sjeverne Koreje upozorila je danas da američko preraspoređivanje nosača aviona u blizini Korejskog poluostrva izaziva “ogroman negativan talas” u regionalnoj bezbednosti.

Severna Koreja ispalila novu balističku raketu
Izvor: Youtube/ABC News

Da podsjetimo, Južna Koreja je prije tri dana testirala svoju balističku raketu i taj test je bio neuspješan. Raketa se srušila u blizini grada Gangneunga.  Neuspješno lansiranje balističke rakete izazvalo je pravu paniku u Južnoj Koreji jer je projektil navodno pao na zemlju u blizini jedne gusto naseljene sredine. Došlo je do velikog požara koji se brzo širio, saopštili su tada zvaničnici Južne Koreje.

Južnokorejska vojska je u utorak ispalila balističku raketu kratkog dometa “Hiunmo-2”, a ona se zbog kvara ubrzo srušila. Nije potvrđeno ali navodno se zapalilo raketno gorivo tokom pada, a kapsula nije eksplodirala, prenjela je južnokorejska novinska agencija “Jonhap”. Južna Koreja je izvela zajedničku vojnu vežbu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zajedno su lansirali balistički projektil kao odgovor na lansiranje balističke rakete od strane Sjeverne Koreje. Ta sjevernokorejska raketa je preletjela Japan u utorak i izazvala je paniku među čitavom japanskom populacijom.