Svijet

OTKRIVENO ŠTA SE ZAISTA DESILO NA SJEVERNOM TOKU!STIGLI REZULTATI ISTRAGE: Pomornice, ratni avioni u stanju pripravnosti

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

U okolini mjesta gdje su se desile eksplozije na Sjevernom toku sada patroliraju ratni brodovi, podmornice i borbeni avioni nekoliko zemalja.

Izvor: Danish armed forces

Ratni brodovi, podmornice i borbeni avioni nekoliko zemalja patroliraju oko mjesta eksplozije na gasovodu Sjeveri tok, svega dan pošto su švedski istražitelji potvrdili sumnje da je ovaj gasovod oštećen posle sabotaže. Norveška mornarica je u stanju pripravnosti zbog neidentifikovanih dronova oko naftnih postrojenja u Sjevernom moru.

Dvije danske fregate, švedski brodovi, dva američka ratna broda, ruska podmornica sa pratećim brodom, te grupa norveških borbenih aviona F-16 napravili su gužvu u vodama oko Borholma, gde su oštećene instalacije gasovoda Sjeverni tok 1 i 2. Ratni brodovi i avioni koncentrisali su se oko "mjesta događaja" pošto su švedski istražitelji privodili kraju prvi deo istrage o eksplozijama na ova dva gasovoda, posle čega je suštinski ovaj dio Baltika otvoren za prolaz brodova.

Švedski tim istražitelja potvrdio je u četvrtak da su gasovodi Severni tok 1 i 2 oštećeni u eksplozijama, navodeći da je, tokom prethodnih dana, "pojačana sumnja" da se radi o sabotaži. Sumnje da je gasovod oštećen u sabotaži ranije su iznele Rusija, Nemačka i Danska.

"Potvrđujemo da je bilo detonacija na Sjevernom toku 1 i 2 unutar švedske ekonomske zone u kojima je pričinjena znatna šteta na gasovodu. Istraga mesta eksplozije pojačala je sumnju da se radi o sabotaži", naveo je šef istražitelja Mats Ljundkvist.

Danski mediji navode da je do sada objelodanjeno veoma malo detalja o danskom dijelu istrage ovih eksplozija, osim da je tim istražitelja "obišao mjesto na kojem se pojavila rupa u gasovodu Sjeverni tok 2". Ostaje nejasno i šta su tačno Šveđani pronašli na mjestu eksplozije, ali stručnjaci smatraju da bi to u najboljem slučaju mogli biti fragmenti eksploziva, te da će na osnovu tako malog broja dokaza biti teško identifikovati počinioce.

Završetak švedskog dijela istrage, suštinski, znači da i druge zemlje mogu da traže dokaze u tom dijelu Baltika, uključujući i Rusiju, koja bi uskoro mogla pokrenuti sopstvenu istragu o cijelom slučaju.

"Ovo je ciljana sabotaža jednog od najvažnijih ruskih infrastrukturnih objekata. Stoga, sumnje o sabotaži Sjevernog toka treba da istraži Rusija", navodi se u odgovoru ruske ambasade u Kopenhagenu, dostavljenom danskom javnom servisu DR.

Komplikovana situacija oko istrage podigla je tenzije u Baltičkom moru, pa su ratna vazduhoplovstva Danske i Norveške od srijede, u nekoliko navrata podizala borbene avione kako bi presreli "strane letjelice" koje su se približavale vazdušnom prostoru Danske. Ni Norvežani ni Danci nisu želeli da odgovore na pitanja da li se radi o ruskim avionima, javila je danska televizija TV2.

Danske vlasti su, međutim, potvrdile da dvije fregate, "Absalon" i "Esborn snar" prate rusku podmornicu koja je tokom noći doplovila do zone južno od Bornholma. Danci, istovremeno, tvrde da prisustvo ruske podmornice nije sporno. Osim na Baltiku, tenzije su podignute i u Sjevernom moru, gdje norveške vlasti istražuju "značajan broj" prijava neidentifikovanih dronova oko naftnih i gasnih postrojenja.

Istragu "misterioznih" dronova zajednički vode oružane snage i policija, javljaju mediji u Norveškoj, navodeći da je do sada ispitano tridesetak svjedoka letova bespilotnih letelica.

"Istragom je utvrđeno da nisu svi prijavljeni slučajevi zaista zabrinjavajući... U jednom slučaju se radilo o Jupiteru koji je bio malo sjajniji, ili se radilo o udaljenom brodu", rekao je jedan od šefova norveške policije Amund Revhajm.

Ipak, norveške oružane snage dramatično su pojačale prisustvo oko platformi za eksploataciju nafte i gasa u Sjevernom moru, iako za sada istraga nije uspjela da identifikuje poreklo bespilotnih letjelica. Dodatne snage raspoređene su posle eksplozija na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, a u toku je inspekcija gasovoda "Juropajp 2", koja od Stavangera vodi do Njemačke. Kompanija "Gasko" je, istovremeno, pojačala obezbjeđenje gasovoda "Juropajp 2".