Svijet

"ZELENSKI JE ČUDOVIŠTE, UNIŠTIĆE CIO SVIJET": Kremlj poslao oštru poruku Kijevu, odmah se oglasio drugi čovjek Ukrajine

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Izjava Volodimira Zelenskog razbijesnila je Kremlj.

Izvor: Profimedia

Izjava ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da bi NATO trebalo da preventivnim udarima odvrati Rusiju od upotrebe nuklearnog oružja, za koju Kijev tvrdi da pogrešno protumačena, izazvala je buru u međunardonoj zajednici i ozbiljno naljutila Kremlj. "Šta NATO treba da uradi? Spriječite Rusiju da upotrijebi nuklearno oružje. Važno je da ponovo pozivam međunarodnu zajednicu na preventivne udare kako bi Rusi shvatili šta će im se desiti ako posegnu za nuklearnim oružjem. Ne smijemo da čekamo ruski nuklearni udar pa tek tada da reagujemo", rekao je on. 

Ova njegova izjava dovela je do pomiješanih reakcija iz međunarodne zajednice pošto lider Ukrajine nije ulazio u detalje o prirodi takvih udara i uopšte nije govorio o nuklearnim udarima. A ta izjava izazvala je oštre reakcije Kremlja. Portparol Krelja Dmitrij Peskov je pozvao SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropsku uniju da reaguju na ove izjave naglasivši da "ove zemlje 'de fakto' upravljaju potezima Kijeva'.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad za „podsticanje nuklearnog rata“. "Ta neuravnotežena osoba, puna oružja, Zelenski, ta marioneta, pretvorila se u čudovište koje može da uništi planetu", napisala je Zaharova na Telegramu.

Povodom ove situacije uzbro je stiglo i objašnjenje iz kabineta ukrajinskog predsjednika. Mihail Podoljak, savjetnik šefa kabineta predsjednika, rekao je ukrajinskim medijima da je Zelenski podsjetio na rusku nuklearnu ucjenu i ponudio svijetu da preventivno spriječi posledice i pojača napade na Rusiju, uključujući sankcije i vojnu pomoć. "Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je da koristi nuklearnu ucjenu kako bi pokušao da uspori ukrajinsku kontraofanzivu", navedeno je iz kabineta.