Svijet

ZELENSKI UPOZORIO EVROPU: TO BI MOGLO DA TRAJE DANIMA I NEDELJAMA! Dramatična poruka iz Ukrajine - Nećemo imati dovoljno

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je upozorio Evropu da bi Ukrajina uskoro mogla da navodno prestane sa isporukom struje kako bi preživjela dolazeću zimu!

Izvor: RTS/screenshot/Twitter/screenshot/oleksiireznikov

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je upozorio Evropu da bi Ukrajina uskoro navodno mogla da prestane sa isporukom struje kako bi preživjela zimu. Prema njegovim riječima, Ukrajina snadbjeva Evropu "jeftinom strujom", ali u jednom trenutku bi to navodno moglo da prestane zbog zime koja uskoro stiže, prenosi ruska novinska agencija "TASS".

"Nećemo imati dovoljno da zagrijemo svoje domove. A to vrijeme se približava. Stalno pričamo o riziku od nestanka struje. To bi moglo da traje danima, nedeljama", izjavio je Zelenski u video intervjuu koje je organizovao australijski Institut Lovi.

Zelenski je 16. marta rekao da je Ukrajina završila integraciju svog energetskog sistema sa evropskim. On je 29. aprila kazao da želi da trguje ukrajinskom strujom za prirodni gas. Zelenski je naveo da Ukrajina proizvodi veliku količinu električne energije, tako da bi Kijev mogao da prodaje struju po niskim cijenama.

Ovog ljeta Zelenski je upozorio da će Ukrajina morati da izdrži najtežu zimu u istoriji zemlje i naveo da je planirao da zaustavi izvoz gasa i uglja. Izvršni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko rekao je da će temperatura u stanovima biti 17-18 stepeni Celzijusovih, što je četiri stepena ispod standarda i savjetovao ljude da se opreme zalihama ćebadi i toplom odjećom.