Svijet

STRAH OD PUTINOVOG SLEDEĆEG POTEZA RASTE! Susjedi Ukrajine UPLAŠENI - Odmah pozvali Amerikance, u igri nuklearno oružje!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Poljska je imala jedan zahtev za SAD, a sve zbog straha da će Vladimir Putin upotrijebiti nuklearno oružje!

Izvor: Profimedia/Twitter/screenshot/AZmilitary1

Poljska je zatražila od SAD da stavi dio svog nuklearnog naoružanja na njihovu teritoriju, piše Gardijan, koji kao razlog za takav zahtjev Poljske navodi rastuću bojazan da će Vladimir Putin posegnuti za nuklearnim oružjem zbog gubitaka na ratištu u Ukrajini.

Zahtev je SAD uputio poljski predsjednik Andžej Duda, a riječ je o zahtevu koji prije svega ima simboličku, a ne praktičnu vrijednost. Nuklearno oružje samo po sebi ne bi bilo opasnije za Rusiju samo zato što se nalazi bliže njenoj granici, stručnjaci čak tvrde da bi bilo ranjivije i izloženije uništenju.

Odgovor na potez Bjelorusije

Ovaj zahtjev poljskog predsjednika uslijedio je posle promjene Ustava u susjednoj Belorusiji, nakon čega je bilo moguće da i Rusi učine isto na teritoriji te zemlje. Duda je zato predložio da Poljska učestvuje u "nuklearnom dijeljenju" projektom u kojem će poljski piloti biti obučeni da koriste američke nuklearne bombe postavljene na poljsku teritoriju.

"Razgovarali smo sa američkim liderima da vidimo da li su zainteresovani za takvu mogućnost. Tema je otvorena i o tome ćemo dalje razgovarati", rekao je Duda za Gazeta Polska.

SAD negiraju

Bijela kuća je objavila zvanično saopštenje u kome je istakla da nije dobila ovaj zahtjev, piše Gardijan. "Nije nam poznato da je neko povukao to pitanje, najbolje je da vas uputimo na poljsku vladu", naveli su. Prema ekspertima koje je intervjuisao Gardijan, Dudin potez je samo jedan u nizu pokušaja da se upozorenjima i simboličnim gestovima odvrati Putin da prvi od 1945. godine koristi nuklearno oružje u ratne svrhe.