Svijet

"NIKO NIJE BEZBIJEDAN, SVE ZEMLJE ĆE DRHATATI POD SIJENKOM NUKLEARNOG RATA!" Jezivo upozorenje Pekinga ledi krv u žilama

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Kina je objavila upozorenje u kojem navodi da Ukrajina ne smije da postane članica NATO inače će "sve zemlje drhtati pod sijenkom nuklearnog rata".

Izvor: YouTube/screenshot/US Military

Kina je upozorila da bi SAD mogle da se suoče sa "ozbiljnim posledicama", uključujući nuklearni rat, ako Ukrajini bude dozvoljeno da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

"Sve evropske zemlje će drhtati pod sijenkom mogućeg nuklearnog rata. U tom slučaju neće biti bezbjednosti ni za koga, ni za Ukrajinu, ni za svijet. Umjesto da teži rješenjima za okončanje sukoba, Vašington, iznova i iznova, pokazuje da SAD idu u drugom pravcu u raspirujući rat", upozorio je Peking u nedeljnom izdanju državnog Global tajmsa, prenosi Dejli mejl.

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski ponovio je zahtev da ta zemlja pristupi alijansi nakon što je Rusija najavila aneksiju četiri ukrajinska regiona. Upitan o zahtjevu Zelenskog da se ubrza članstvo Ukrajine u NATO-u, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da "nije pravo vrijeme" i da bi prijavu "trebalo razmotriti u neko drugo vrijeme".

Kina je pozvala zapadnu alijansu da se u potpunosti povuče iz istočne Evrope. Nedavna prijetnja dolazi u nizu vatrenih upozorenja iz Kine, a druge su usmjerena na podršku SAD Tajvanu. Predsjednik SAD Džo Bajden je ranije podržavao nastojanja Ukrajine za pridruživanje NATO. On je ranije uputio upozorenje ruskim snagama šta će se desiti ako napadnu neku od teritorija NATO članica.

"Amerika je potpuno spremna sa našim NATO saveznicima da odbrani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki inč", rekao je Bajden.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izazvao nove strahove od nuklearnog rata kada je izjavio da "ne blefira" kada je rekao da je Rusija spremna da upotrijebi nuklearno oružje za odbranu svoje teritorije.