Svijet

HERSONSKI DŽEP JE MINSKO POLJE, EVO ŠTA PUTIN TU KRIJE: Ako Rusija ovde izgubi, moguć kraj invazije! Ukrajinci jurišaju

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Ukrajinske trupe nezaustavljivo jure u oslobađenje oduzetih teritorija, a njihov napredak potvrdila je i ruska vojska.

Izvor: Profimedia

Ukrajinske trupe postigle su najveći napredak na jugu zemlje još od početka rata. Oslobodilačka vojska probila je rusku liniju na rijeci Dnjepar, preuzela kontrolu nad nekoliko sela sjeveroistočno od grada Hersona. Ukrajinska zastava zavijorila se i u gradiću Dudčani koji se nalazi 30 kilometara južno od mjesta gdje su se danima vodile velike bitke.

Ukrajinski napredak potvrdila je ruska vojska, ali i visokopozicionirani ruski zvaničnici u regiji Herson. Doduše, oni su dodali da ruska odbrana odolijeva napadima. Ova mala pobjeda ukrajinske vojske mogla bi da se pokaže ključnom u borbi za jug zemlje budući da su ruske snage bile dobro ukopane još od početka rata duž linije fronte.

"Ruski kanali komunikacije su doslovce eksplodirali, a to obično znači da su neki veliki problemi iskrsnuli", napisao je Rob Li s Instituta za spoljnu politiku.

Da stvar za Putina bude još gora, u ‘hersonskom džepu‘ se nalazi oko 15.000 najelitnijih Putinovih trupa i analitičari procjenjuju da će u slučaju njihove predaje, ruskoj invaziji u Ukrajini doći kraj.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska vojska napreduje i na istoku zemlje, da je oslobodila još nekoliko gradova istočno od Harkova, ali nije precizirao tačno o čemu se radi.