Svijet

OVAKO SU UKRAJINCI ISTJERALI RUSE! Za nekoliko DANA oslobodili ono što je Moskva osvajala mjesecima!

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova objavio je snimak ukrajinske kontraofanzive i kako su hronološki vraćene izgubljene teritorije.

Ukrajinski vojnici došli do ruske granice
Izvor: Twiter/@Gerashchekoen/screenshot/maria_avdv Screenshot

Rusija više nema potpunu kontrolu nad nijednom od četiri pokrajine Ukrajine za koje kaže da ih je anektirala prošle nedjelje. Prema pisanju Gardijana, to je posljedica akcije Kijeva, kojom su ukrajinske trupe navodno napredovale desetinama kilometara u provinciji Herson na jugu zemlje i ostvarile dodatne dobitke na istoku. Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, objavio je više poruka na društvenim mrežama kojima je opisao tok kontraofanzive i velikog nadiranja Ukrajinaca.

Uz to, Geraščenko je objavio i snimak ukrajinske kontraofantzive. Na njemu su prikazane oblasti koje su vremenom vraćene. U opisu videa stoji: "Mjesec ukrajinske kontraofanzive – od deokupacije Harkovske oblasti do oslobađanja Limana. Ovo je vizuelni prikaz Ukrajine koja vraća zemlju. Nastaviće se. Slava našim Herojima!"

Pogledajte kroz slike, hronološki, kako je napredovala ukrajinska kontraofanziva od 1. septembra do 15. septembra:

Pogledajte i kako je ukrajinska vojska napredovala u periodu od 16. septembra do 1. oktobra:

Takođe, u svom posljednjem obraćanju, Zelenski je odbacio kao "farsu" rusku aneksiju ukrajinske teritorije, koja uključuje provincije Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk. Odbivši da pomene Vladimira Putina po imenu, rekao je da je "neko negdje" nedavno održao ono što je nazvao "pseudo-referendumima".

"Kada se vrati ukrajinska zastava, niko se ne sjeća ruske farse sa nekim papirićima", rekao je Zelenski. Putin je u petak održao veliku ceremoniju potpisivanja u Kremlju sa četvoricom ruskih izabranih "lidera" okupiranih ukrajinskih regiona. Proglasio je da su te teritorije ruske "zauvijek" i rekao da će koristiti "sva raspoloživa sredstva" da ih odbrani.