Svijet

NOVA SMJENA U KREMLJU! Ukrajinski trijumfi razbijesnili Putina - otpušten ključan komandant!

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Rusija je navodno smijenila komandanta Zapadnog vojnog okruga, general-potpukovnika Aleksandra Žuravljeva!

Vladimir Putin Vojska
Izvor: Profimedia/Youtube/Den Deniel - WarLeaks - Russian Sid/Screenshot

Rusija je smijenila komandanta svog Zapadnog vojnog okruga, general - potpukovnika Aleksandra Žuravljeva, prenosi agencija "RBC", a prenosi britanski "Gardijan". Žuravljov, koji je bio na čelu jednog od pet vojnih okruga koji čine ruske oružane snage, posljednji je u nizu najviših zvaničnika koji su otpušteni nakon navodnog niza poraza ruskih trupa u ratu u Ukrajini.

To dolazi nakon navodnih ruskih gubitaka na sjeveroistoku Ukrajine u septembru i ponovnog zauzimanja ključnog istočnog grada Limana, u koji su ukrajinske snage ušle u subotu. Žuravljova će zamijeniti general - potpukovnik Roman Berdnikov, prenio je "RBC". Za sada nema zvanične potvrde ove informacije.

Ova smjena stiže nakon vesti da je Rusija izgubila kontrolu nad četiri važne oblasti. Kijevske trupe napredovale su u južnoj Hersonskoj provinciji i ostvarile dodatne dobitke na istoku. Rusija više nema potpunu kontrolu nad nijednom od četiri pokrajine Ukrajine za koje kaže da ih je "anektirala" prošle nedjelje. Prema pisanju britanskog "Gardijana", to je posljedica akcije Kijeva, kojom su ukrajinske trupe navodno napredovale desetinama kilometara u provinciji Herson na jugu zemlje i ostvarile dodatne dobitke na istoku. Ruska vojska je u ponedjeljak priznala da su kijevske snage probile Hersonsku oblast. Takođe se navodi da su ukrajinska vojska i njene “nadređene tenkovske jedinice” uspjele da “probiju u dubinu” oko sela Zoltaja Balka i Aleksandrovka što je navodno razbijesnilo vrh Rusije.