Svijet

"PUTIN NEMA KUD, ŽURI DA OKONČA RAT"! Nakon širenja teritorija, isplivala pozadina aneksije - VIŠE DEZERTERA nego boraca

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno žuri da proglasi pobedu i zacementira "male dobitke" i traži mir, vodeći opasnu političku igru, piše "CNN" na osnovu analiza vojnih i političkih analitičara.

Izvor: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u petak zvanično proglasio proširenje teritorije Ruske Federacije. Rusija je aneksirala četiri ukrajinske oblasti - Herson, Lugansk, Zaporožje i Donjeck. Vojni i politički analitičari smatraju da je to deo taktike ruskog predsednika jer je on navodno sateran u ćošak jer zna da rat ne može da dobije. Prema njihovim rečima, on "malim" pobedama traži proglašenje pobede i kraj rata što je spomenuo u svom govoru u petak kada je ponovo pozvao Ukrajinu za pregovarački sto. Predsednik Rusije je tada rekao da želi da pregovara o miru, ali da se neće dovoditi u pitanje izborna volja naroda u četiri pomenute oblasti koje su sada i zvanično deo Rusije nakon održanih referenduma.

"Nećemo pregovarati o izboru naroda. To je rešeno, Rusija to neće izdati", izjavio je u petak Putin.

Putinova nedavna mobilizacija 300.000 vojnika neće moći da tako brzo preokrene njegove gubitke na bojnom polju, a mogla bi imati negativne posledice u samoj Rusiji, stavljajući ga na opasnu političku poziciju, tvrde stručnjaci. Prema službenim podacima iz Evropske unije, Gruzije i Kazahstana, oko 220.000 Rusa prebeglo je preko njihovih granica otkako je objavljena delimična mobilizacija. Iz Evropske unije kažu da njihov broj od oko 66.000 predstavlja povećanje od više od 30 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Pojedini navodno nezavisni ruski mediji koji citiraju obaveštajno-bezbednosnu službu FSB, ocenjuju ukupni egzodus još većim, tvrdeći da je više vojno sposobnih muškaraca pobeglo iz zemlje - 261.000, nego što ih se do sada borilo u ratu - između 160.000 i 190.000. Andrej Kortunov, koji u Moskvi vodi Ruski savet za međunarodne poslove, kaže da ne zna šta se događa u Kremlju, ali da razume raspoloženje javnosti zbog ogromnih troškova i žrtava u ratu.

"Putinova je logična opcija da proglasi pobedu i izađe pod svojim uslovima. Ali za to mu je potrebno značajno postignuće na terenu. Rusija ne može jednostavno da kaže da je misija ispunjena. Trebalo bi da postoji nešto što se javnosti može predstaviti kao pobeda", rekao je Kortunov.