Svijet

"UKRAJINCI NAPREDUJU, MOGU DA POTISNU RUSE"! Oglasio se NATO pakt - pod ovim uslovom će primiti Ukrajinu u alijansu!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da Ukrajina ima šanse da se odupre ruskim trupama zbog navodne "velike" pobjede u gradu Limanu!

Izvor: RTS/screenshot/Profimedia/Shutterstock/Maksim Konstantinov

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se oglasio nakon navodne velike pobjede ukrajinske vojske u gradu Limanu koji se nalazi duboko u dijelu teritorije u Ukrajini koja je pod kontrolom ruskih trupa, prenosi britanski "Rojters". Pojavio se i snimak koji kruži društvenim mrežama i na njemu se vidi kako ukrajinski vojnici pale ruske zastave nakon što su uspjeli da oslobode policijsku stanicu.

"Ukrajinsko zauzimanje grada na teritoriji proglašene aneksijom od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina pokazuje da Ukrajinci napreduju i da su u stanju da se suprotstave ruskim snagama. Vidjeli smo da su uspjeli da zauzmu novi grad Liman i to pokazuje da Ukrajinci napreduju, da su u stanju da potisnu ruske snage zbog hrabrosti, zbog njihove hrabrosti, njihove vještine, ali zbog naravno i zbog naprednog naoružanja koje SAD i drugi saveznici pružaju“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za En-Bi-Si-jev "Meet the Press“.

Upitan o zahtjevu Ukrajine za ubrzano članstvo u zapadnom odbrambenom savezu, Stoltenberg je rekao da "svaka odluka o članstvu mora biti donijeta konsenzusom svih 30 saveznika“. Ukrajina se odlučila na taj korak nakon što je Rusija u petak 30. septembra proširila svoje teritorije za četiri oblasti - Herson, Lugansk, Donjeck i Zaporožje.

Tagovi