Svijet

PUTIN POTPISAO DEKRET: Meta svi koji su uveli sankcije Rusiji!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Rusija je uvela slične kontra-sankcije onim zemljama koje su donijele restriktivne mjere, odnosno sankcije protiv Rusije.

Vladimir Putin
Izvor: Profimedia

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim ovlašćuje Vladu Rusijie da zabrani tranzit kamiona koji prevoze teret registrovan u zemljama koje su primijenile slična ograničenja, odnosno sankcije protiv Rusije nakon što je počeo rat u Ukrajini. Podsjetimo, Rusija se u aprilu žalila da je Evropska unija zatvorila svoje granice za neka teretna vozila registrovana u Rusiji i Bjelorusiji kako bi primijenila sankcije koje je uvela Moskvi, prenosi Rojters.

U dekretu se navodi da su mjere uvedene kao odgovor na "neprijateljska" ograničenja stranih država protiv ruskih građana i entiteta. "Ovo je vjerovatno kontra-sankcija Rusije na ograničenja drumskog tranzita EU. Kalinjingrad će ostati put za drumski tranzit između Rusije i EU, iako su zabilježeni poremećaji u snabdijevanju nakon ljetnje blokade trgovine Litvanije", napisao je na Tviteru politički analitičar Samjuel Ramani.

Nakon što je porastao broj stranih kompanija koje su zbog sankcija Moskvi napustile Rusiju, veliki broj ljudi ostao je bez posla. Međutim na nova otpuštanje uticalo je i to što je poslovanje domaćih ruskih kompanija indirektno pogođeno sankcijama. Već u martu je 95.000 radnika bilo poslano prinudne odmore. Kao jedan od odgovora Moskve na sankcije zemalja EU Rusija je uvela takozvanu "crnu listu" na kojoj se nalazi naviše rukovodstvo EU. 

Takođe, najnoviji poziv na sankcije Rusiji usledio je nakon referenduma u četiri ukrajinska regiona sa cilje pripajanja istih Rusiji. Tada je kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegova zemlja uvesti dodatne sankcije Rusiji, kao odgovor na “lažne referendume”. Podsjetimo, jedan od vidova sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koji je nazvan "maksimalni pritisak" bio je potez Brisela kojim je uveden embargo na uvoz ruske nafte.