Svijet

EVO KADA ĆE PRESTATI DA CURI GAS IZ SEVERNOG TOKA: Oglasila se Rusija, otkrili ko je mogući krivac za sabotažu

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Nakon oštećenja gasovoda Severni tok, mnogi su uperili prstom na Rusiju kao glavnog krivca za sabotažu, što oni kategorično negiraju.

Izvor: Danish armed forces/Profimedia

Operator gasovoda Severni tok 1 "Nord strim AG" izjavio je za Rojters da će u ponedeljak, 3. oktobra gas "verovatno" prestati da curi iz oštećenog gasovoda. Portparol kompanije "Nord strim AG" naveo je da nije moguće dati bilo kakve prognoze u vezi daljeg rada gasovoda dok se ne proceni šteta.

"Dok ne bude rezultata procene štete, ne mogu se praviti nikakve prognoze. Procena štete može biti izvršena na licu mesta, čim uspemo da se približimo tom području. Trenutno je pristup tamo ograničen", naveo je portparol kompanije.

Kremlj je osudio kao "glupe i apsurdne" sve optužbe da stoji iza navodnih eksplozija gasovoda Severni tok ranije ove nedelje, navodeći da incident zapravo stvara mnoga pitanja za Rusiju.

Obraćajući se novinarima u sredu, portparol Dmitrij Peskov objasnio je da šteta na gasovodima predstavlja "veliki problem" za Rusiju jer je u suštini izgubila svoje rute za snabdevanje gasom u Evropu.

Obe linije gasovoda Severni tok 2 bile su pune gasa i bile su spremne da ga isporuče u Evropu u trenutku navodne eksplozije, rekao je Peskov i dodao da je "ovaj gas veoma skup”

Peskov je takođe napomenuo da ni Rusija ni Evropa nemaju ništa od rušenja gasovoda, a posebno Nemačka, za koju ovaj incident predstavlja pretnju za budući razvoj njene industrije, kao i njenu profitabilnost i konkurentnost.

Iako niko od osumnjičenih za incident nije zvanično imenovan, portparol Kremlja je savetovao da ne daju bilo kakva zvanična saopštenja pre nego što se sprovede odgovarajuća istraga o incidentu.

Peskov je, međutim, skrenuo pažnju na izjave američkog predsednika Džoa Bajdena s početka februara, kada je američki lider zapretio da će "staviti tačku” na Severni tok 2.

"Šta je američki predsednik mislio pod tim, ne znamo”, priznao je zvaničnika Kremlja, ali je istakao reakciju poljskih zvaničnika koji su se već zahvalili Vašingtonu što je sabotirao gasovod.

Odgovor Kremlja dolazi nakon što su neki evropski i kijevski zvaničnici, uključujući savetnika predsednika Vladimira Zelenskog Mihaila Podoljaka, sugerisali da je napad na gasovod bio operacija "lažna zastava“ koju je sprovela Rusija kako bi Ukrajina izgledala loše i dodatno podstakla cene energije na gore u EU.