Svijet

NATO ĆE SE UMIJEŠATI?! Upozorili Rusiju: "Ako se dogodi najgore, odgovorićemo" - šalju trupe!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Ukoliko Rusija pribjegne nuklearnoj opciji, Zapad u koordinaciji sa SAD će odgovoriti na taj napad, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau.

Izvor: YouTube/screenshot/MILITARY TUBE TODAY/Profimedia

NATO bi mogao da pošalje trupe u Ukrajinu ako Rusija rasporedi nuklearno oružje u toj zemlji, rekao je u četvrtak lokalnim medijima poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau. Vojni blok koji predvode SAD je više puta tvrdio da nije u ratu sa Moskvom i da nije strana u sukobu.

Govoreći za RMF FM radio, Rau je upitan kako će ta organizacija reagovati ako Rusija pribjegne nuklearnoj opciji. Prema ministru, Zapad bi čvrsto i u koordinaciji sa SAD odgovorio na takav napad.

Ako se dogodi najgore, rekao je Rau, reakcija NATO-a se vjerovatno neće mnogo razlikovati od koraka koje je iznio američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven. 

"To bi predstavljalo konvencionalni odgovor na teritoriji Ukrajine“, objasnio je ministar.

 U tom smislu, ministar spoljnih poslova Varšave nije isključio da bi NATO trupe mogle da uđu na teritoriju Ukrajine.

"Međutim, takođe se mora napomenuti da takav potez može biti nepotreban, jer je moguće koristiti konvencionalno oružje, kao što je avijacija, ili lansirati relevantne rakete, ne nužno sa ukrajinskog tla“, dodao je Rau.

Džejk Salivan je u nedelju upozorio da će Vašington i njegovi saveznici djelovati "odlučno“ ako Rusija upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, dodajući da je "na veoma visokom nivou saopštila Kremlju“ da će svaka upotreba nuklearnog oružja u susjednoj zemlji biti "susret sa katastrofalnim posljedicama."

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle nedjelje uputio upozorenje Zapadu, napominjući da oni koji koriste nuklearnu ucjenu protiv Moskve "treba da znaju da ruža vjetrova može da se okrene“.

U međuvremenu, kasnije zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ponovio je da Moskva "nikome ne prijeti nuklearnim oružjem“, pozivajući se na rusku vojnu doktrinu koja dozvoljava upotrebu takvog oružja samo ako je u pitanju samo postojanje zemlje.

Prošle nedelje, predsjednik Vojnog komiteta NATO-a Robert Bauer ponovio je da alijansa nije u ratu u Rusiji, iako podržava Kijev velikim količinama oružja u njegovoj borbi protiv Moskve.