Svijet

PUTIN ZAUSTAVLJA OFANZIVU UKRAJINE, STVARA MRTVU ZONU RADIJACIJE: Već slavi pobjedu, moguć atomski udar u ovoj oblasti?!

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Špijuni kažu da postoje "vjerodostojni obavještajni podaci" koji sugerišu da Putin planira veliki nuklerani napad zapadno od 4 regije u Ukrajini koje planira da zauzme.

Izvor: MONDO/Goran Sivački/Profimedia

Zapadni lideri strahuju da Vladimir Putin planira ogromnu eskalaciju ruske invazije smrtonosnim nuklearnim udarom ili napadom na evropske interese. Britanski i američki špijuni vjeruju da postoje "vjerodostojni obavještajni podaci“ koji sugerišu da ruski predsjednik priprema napad koji će preokrenuti ratne napore u njegovu korist nakon što je shvatio da je rat "kolosalna greška“.

Dolazi u trenutku kada američka ambasada u Moskvi poziva građane da napuste Rusiju zbog straha da bi dvojno državljanstvo moglo biti uključeno u njene ratne napore, piše Mirror.

Zvaničnici ambasade rekli su da Rusija može "da odbije da prizna dvojno državljanstvo američkih državljana“, da im uskrati pristup konzularnoj pomoći i "spriječi njihov odlazak iz Rusije“.

Ambasada je takođe upozorila da je napuštanje Rusije postalo sve teže zbog punjenja letova i zatvaranja granica.

Pretpostavlja se da Putin planira zauzimanje zemlje u četiri regiona za koje se kaže da su velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji nakon održanih referenduma u Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu – koje čine oko 15 odsto ukrajinske teritorije.

Ali postoji zabrinutost da Putin planira nuklearni napad zapadno od regiona koji bi stvorio mrtvu zonu radijacije i zaustavio kontraofanzivu Ukrajine. Drugi strah je da Rusija sprema udar na zapadne interese kao što su pomorski komunikacioni kablovi. Zvaničnici u Velikoj Britaniji vjeruju da Putin, kao i rusko stanovništvo, sada shvataju da je rat bio "kolosalna greška“.

Oni se takođe plaše da bi djelimična mobilizacija 300.000 regruta mogla biti prevara da se Zapad prevari da se koncentriše na Ukrajinu, dok je on pokušavao da iskoristi podršku Kijevu.

To dolazi usred strahova da su ljudi iz Kremlja odgovorni za "namjernu“ sabotažu gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru zbog čega su cijene energenata porasle. Bezbjednosni izvor je za Mirror rekao da bi curenje moglo da djeluje kao upozorenje na slične napade na komunikacione kablove.

"Putinu je skoro ponestalo opcija što čini mogućim taktički nuklearni udar zapadno od četiri regiona na koje polaže pravo. Moguće je da vjeruje da će to biti dovoljno kao pokazivanje namjere da se Zapad povuče, stvori mrtva zona za zaustavljanje ukrajinske kontraofanzive i odnese pobjeda na istoku", kažu stručnjaci.

Oštećenje kablova za internet komunikaciju moglo bi da bude "veoma štetno“ za svjetska finansijska tržišta. Putin je prošle nedjelje najavio da će mobilisati 300.000 vojno sposobnih muškaraca za borbu protiv Ukrajine izazivajući haos u regrutnim centrima, aerodromima i na granicama.

Ali ruske trupe su ove nedjelje raspoređene u blizini granice sa Gruzijom, dok Kremlj pokušava da smiri glasine da će biti uvedeno vanredno stanje i da će ljudima biti zabranjeno odlazak kako bi izbjegli regrutaciju u vojsku.

U međuvremenu, zapadni lideri su okrivili Rusiju za "namjernu“ sabotažu nakon što je gasovod Nordsteam pretrpio "neviđenu“ štetu kod Švedske. Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost u eksplozije.

Putin komanduje najvećom flotom špijunskih podmornica na svijetu, uključujući i onu - Belgorod - koja je posebno dizajnirana za napad na podmorske kablove i ima lak pristup Baltiku preko Kalinjingrada i Sankt Petersberga, gdje je takođe bazirana njena novorazvijena flota podvodnih dronova.