Svijet

FINSKA STRAHUJE OD RUSKE PRIJETNJE! Odlučili se na oštar potez: "Trebalo nam je samo nekoliko dana"

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Finska je zatvorila autoput kako bi borbeni avioni mogli da vježbaju na njemu.

Izvor: YouTube/Printscreen/Jonathan Winton

Prvi put posle nekoliko decenija Finska je zatvorila dio jednog od svojih glavnih auto-puteva na pet dana, kako bi omogućila borbenim avionima da vježbaju slijetanje i polijetanje. Nordijska zemlja, koja je podnijela zahtjev za članstvo u NATO nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, ima desetak sličnih rezervnih pista širom zemlje koje su namijenjene za korišćenje tokom rata.

Međutim, ovaj put koji se nalazi u Joutsi u centralnoj Finskoj nije korišćen kako rezervna pista decenijama zbog svog značaja kao autoputa koji povezuje glavni grad Helsinki sa udaljenijim sjevernim djelovima zemlje. "Vazduhoplovnim snagama bilo je potrebno samo nekoliko dana da očiste ivice puta za vježbe u kojima je učestvovalo oko 200 ljudi sa finskim borbenim avionima F/A-18 Hornet, starijim avionima Havk Mk 51 i drugim vojnim avionima", rekao je pukovnik Vesa Mantila, načelnik Akademije finskih vazduhoplovnih snaga.

Da bi vazduhoplovstvo zaštitilo svoju flotu, avioni mogu da budu raspoređeni po cijeloj zemlji, pa se svake godine izvode drumske vežbe. "Prijetnja od Rusije i djelovanje ruskih krstarećih i balističkih raketa (u Ukrajini) dokazuje da je koncept široko rasprostranjenih operacija ispravan", rekao je Mantila.