Svijet

ZAKAZANA SJEDNICA SAVJETA BEZBJEDNOSTI ZBOG EKSPLOZIJA NA GASOVODU: Rusija tražila da se sve članice sastanu

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Rusija je tražila sjednicu Savjeta bezbjednosti UN nakon dvije eksplozije na gasovodu "Sjeverni tok".

Izvor: Youtube/United Nations

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u petak na zahtjev Rusije kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na dva ruska gasovoda ka Evropi i izlivanju gasa u Baltičko more. Francuska misija pri Ujedinjenim nacijama koja u septembru predsjedava savjetom od 15 članova, saopštila je da će se na sastanku razgovarati o gasovodima Severni tok na čiju su izgradnju Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara, prenosi Rojters.

Curenje gasa na dvije cijevi gasovoda nastalo kao rezultat moguće sabotaže uzburkalo je tržista energentima i povećalo zabrinutost za bezbjednost. "Gasovod Severni tok 1" koji je nekada bio glavna ruta za dopremanje ruskog gasa u Nemačku, već je bio zatvoren, ali sada postoje dodatne poteškoće da se reaktivira, a novi "gasovod Severni tok 2" tek je trebalo da bude uključen u komercijalne operacije.

NATO i Evropska unija upozorili su na potrebu da se zaštiti kritična infrastruktura od, kako je doslovno formulisano "sabotaža", iako zvaničnici još uvijek nikoga nisu okrivili za incident na sistemu Severni tok i nema nagoveštaja ko bi mogao da stoji iza napada na gasovode Sjevernog toka.

Podsjetimo, Rusija, koja je smanjila isporuke gasa Evropi nakon što je su zemlje okupljene oko SAD i EU uvele sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini nije odbacila mogućnost da je riječ o sabotaži uz poruku da su "glupe" optužbe da je Rusija odgovorna za incident u Baltičkom moru.