Svijet

"NEPRIJATELJ DOLAZI U NAŠE DOMOVE!" Lider Čečenije brutalan i surov prema dezerterima - "Otadžbina je u OPASNOSTI!"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Lider Čečenije Ramzan Kadirov kritikovao je sve ruske građane koji odbijaju mobilizaciju i odlazak na front u Ukrajinu!

Izvor: Instagram/screenshot/holod.media/Twitter/screenshot/nexta_tv

Lider Čečenije Ramzan Kadirov je prije dva dana prvi put kritikovao sve građane Rusije koji odbijaju mobilizaciju i bježe iz svoje domovine kako bi izbjegli odlazak na front u Ukrajinu. Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio djelimičnu mobilizaciju stanovništva, koja bi mogla da zahvati oko 300.000 ljudi, mnogi su prvim letovima pobjegli iz zemlje, dok drugi i dalje čekaju u kilometarskoj koloni na granici sa Gruzijom, sve u nadi da će njih zaobići poziv za odlazak na front. Zbog svega toga reagovao je i čečenski vođa Ramzan Kadirov koji je imao svašta da poruči dezerterima.

Imaju li pravo da se nazivaju muškarcima? Ne! Imaju li časti? Ne! Da li imaju osećaj dostojanstva? Ne! Imaju li moralne vrijednosti? Ne! Ljudi, mislite li da bježite od smrti? Konačno shvatite da uz pomoć fašista koji djeluju u Ukrajini, žele da unište našu zemlju. A to znači da je naša Otadžbina u opasnosti. Desetine miliona Rusa nemaju pojma koliko je puta naša zemlja bila ugrožena u poslednjih 20 godina. I samo zahvaljujući jasnoj i kompetentnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina nisu uspjeli“, rekao je čečenski lider.

On dodaje da čak i ako proruske snage napuste sve regione, uključujući Krim, Zapad će navodno nastaviti da pritiska Rusiju. Zaprijetio je gubljenjem suvereniteta i nezavisnosti Rusije ukoliko se građanu ne odazovu u pomoć otadžbini.

Dajem vam riječ, ako ne odbranimo svoje interese, završiće se loše za sve Ruse. Izgubićemo suverenitet i nezavisnost Rusije, a neprijatelji će doći u sve naše domove. Odlučite sami i mi, Čečeni, branićemo svoju zemlju i ispuniti nalog predsednika zemlje”, rekao je Kadirov i dodaje da smrt za otadžbinu treba da bude posebna čast.

Da podsjetimo, u prethodnom obraćanju Kadirova, on se obratio "devijantima" koji mogu da ne podržavaju politiku vlasti Rusije, ali da moraju da se odazovu na poziv otadžbine. Mnoge je nazvao kukavicama i robovima svoje duše jer ti ljudi, prema riječima Kadirova, napuštaju svoje prijatelje, porodicu, dom...

Vama se obraćam, devijanti. Možete da smišljate različite izgovore, možete da kažete da ne podržavate sadašnju politiku. Možete da izmišljate i bajku da su vam ideja rata i pojam oružja strani ili da jednostavno ne prihvatate nasilje. Ali, znajte da ste samo kukavice, izdajice i drugorazredne osobe. Kad vam je potrebna država, vi ste onda građani s velikim slovima koji zahtijevaju poštovanje svojih prava i volite da se pozivate na drugi članak ruskog ustava. Kad želite da izađete iz zone komfora, tek tad ste domoljub do srži. Kad država treba tvoju podršku i zove te u rat i to odbijaš, ko si ti? Ne, nisi zahvalan državi i branitelj odan narodu. Ti si obična kukavica, rob svoje duše, napuštaš rodbinu, prijatelje, poznanike, dom, grad. Nikakvi izgovori neće oprati ovu tvoju sramotu. Čak se bojite da priznati svoj kukavičluk”, izjavio je čečenski vođa prije dva dana u svom prvom obraćanju na svom "Telegram" kanalu.