Svijet

BERLUSKONI STAO NA PUTINOVU STRANU: "Ruskog predsjednika su obmanuli, morao je da pokrene invaziju!"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Trostruki italijanski premijer rekao je da je Vladimir Putin bio primoran sa sprovede invaziju na Ukrajinu.

Izvor: YouTube/printscreen/EPP

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni stao je u odbranu Vladimira Putina i njegove naredbe da se sprovede invazija na Ukrajinu, rekavši da je ruski lider "gurnut" u sukob. Berluskoni je rekao da su "ruske trupe trebalo da zamijene ukrajinsku vladu pristojnim ljudima, a zatim da odu".

Očekuje se da će ovog vikenda njegova stranka preuzeti vlast kao dio desničarske koalicije na opštim izborima u Italiji. "Narativ koji tvrdi da ukrajinska vlada ubija one koji govore ruski na istoku zemlje kreirali su mediji u Moskvi. Izvještavanje, podstaknuto separatističkim snagama i nacionalističkim političarima u ruskoj vladi, nije ostavilo Putinu drugog izbora osim da pokrene ograničenu invaziju. Ruski narod, Putinova partija i njegovi ministri natjerali su Putina da izmisli ovu specijalnu operaciju. Trupe je trebalo da uđu, da stignu do Kijeva za sedam dana, da zamijene vladu Zelenskog pristojnim ljudima i da se vrate nedjelju dana kasnije", rekao je Berluskoni italijanskoj televiziji.

Berluskoni je dugo bio blizak Putinov saradnik, a 2012. godine pridružio se tadašnjem ruskom premijeru na skijanju u ruskom gradu Sočiju. On je pak, u aprilu osudio invaziju i rekao da je "duboko razočaran i tužan" Putinovim ponašanjem, dodajući da su "masakri civila u Buči i drugim mjestima pravi ratni zločini".

Tagovi