Svijet

"RAT ĆE TRAJATI I SLEDEĆE GODINE!" Viktor Orban poslao mračnu poruku, pa otkrio šta je RJEŠENJE - To je svima jasno!

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Mađarski premijer Viktor Orban oglasio se i komentarisao aktuelnu situaciju u vezi sa ratom u Ukrajini.

Izvor: YouTube/printscreen/M1 - Híradó

Viktor Orban je na političkom okupljanju stranke koju vodi održao govor u kom je govorio o gorućim temama koje utiču na cijeli svijet, a posebno Evropu. U fokusu njegovog govora bili su rat u Ukrajini rat, i kako kaže, "neuspjele briselske sankcije". 

"Rat između Ukrajine i Rusije više nije lokalni, već su ga sankcije pretvorile u globalni ekonomski rat. Sada je svima jasno da treba očekivati dugotrajan rat, treba se pripremiti na to da će se ovaj rat u našem komšiluku nastaviti ove i sledeće godine. Zbog toga su bezbjednost i zaštita ekonomskog i nacionalnog suvereniteta za Mađarsku postale važnije nego ikada ranije, i zato smo stvorili Fond za nacionalnu odbranu. Povukli smo vojnike na zaštitu granica, stvorili pogranične jedinice, potrebno je više vojnika i moraju se pripremiti za odbranu zemlje", naglasio je on.

Prema ocjeni Viktora Orbana, "rat zabrinjava ljude, ali ono što direktno utiče na porodice je trenutno inflacija". "Ljudi su mislili da će se ekonomski uslovi razvijati na predvidljiv način uprkos ratu, međutim, u Briselu su prihvaćene ekonomske i trgovinske sankcije, uključujući i sankcije za transport nafte, a potom sankcija za kupovinu prirodnog gasa. Cijena prirodnog gasa se udvostručila u jednom mjesecu, a zatim utrostručila u drugom mjesecu. Ako bi se sankcije ukinule, cijene bi se odmah prepolovile, a smanjila bi se i inflacija. Bez sankcija, evropska ekonomija bi povratila snagu i izbjegla bi recesiju koja se prijeti", rekao je on.

Prema njegovim riječima, kada su ove sankcije uvedene početkom ljeta u Briselu, to nije bilo ono što su birokrate EU obećavale. "Obećali su da će ove sankcije nanijeti štetu Rusiji, a ne evropskim ljudima. Od tada je postalo jasno da uvedene sankcije više štete Evropi nego Rusiji", rekao je on, prenosi magyarnemzet.hu.