Svijet

BRUTALNI PLAN FINSKE! DONIJEĆE NOV ZAKON SAMO ZBOG RUSA: "Pripremamo nacionalno rješenje!"

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Turistima iz Rusije biće zabranjen ulazak u Finsku, najavio je ministar spoljnih poslova ove zemlje.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto u srijedu je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da je ova država započela opsežne mjere za spriječavanje ulaska ruskih turista u tu zemlju."Odlučili smo danas da počnemo sa pripremom nacionalnog rješenja kako da ograničimo turistički promet ili da ga potpuno spriječimo, a ovo rješenje može da obuhvati i novu zakonsku regulativu koja bi bila donijeta po brzom postupku ili uz drugačije tumačenje postojećih propisa", rekao je Havisto i dodao:

"Trenutno, stručnjaci iz različitih ministarstava, a pod rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova, istražuju ovu mogućnost, a parlament će se time brzo pozabaviti. Finska ne želi da bude tranzitna zemlja, čak ni za šengenske vize koje izdaju druge zemlje, a mi sada želimo da taj saobraćaj stavimo pod kontrolu. Zalagali smo se da organi Evropske unije i Komisija počnu rad u vezi sa ovim pitanjem, ali se ne može garantovati da će se to desiti brzo".

On je govorio i o tome da li ruski turisti predstavljaju pretnju po bezbijednost Finskoj. "O tome se razgovaralo u EU. Finska je zastupala stav da obična osoba koja putuje u turističke svrhe ne predstavlja pretnju po bezbijednost, već da postoji moralni ili etički princip. U ovoj situaciji ne želimo da primamo turiste niti da na bilo koji način povećavamo obim turizam. Ne postoji moralna ili etička osnova za činjenicu da će se, u isto vrijeme dok Rusija vodi rat protiv Ukrajine, odmori Rusa ili putovanja u Finsku ili druge djelove Evrope nastaviti normalno", rekao je Havisto.

On je podsjetio da Finska već ima mehanizam za individualne dolaske Rusa, gdje se vize ne izdaju, pa čak i osobi koja je već dobila vizu može biti odbijen ulazak u zemlju. "Razmatramo svaki slučaj posebno", rekao je Havisto.