Svijet

RUSIJA JE PREKRŠILA POVELJU UJEDINJENIH NACIJA! Bajden "zagrmeo" u Njujorku zbog NOVOG poteza Vladimira Putina

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Američki predsednik Džo Bajden govorio je u Ujedinjenim nacijama o najnovijem potezu Vladimira Putina - mobilizaciji stanovništva.

Izvor: Youtube/Guardian News/The Telegraph

Zbog odluke predsednika Rusije Vladimira Putina da pokrene delimičnu mobilizaciju stanovništva reagovali su već ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, potom se oglasio i NATO, a nije dugo trebalo da čujemo i šta o poslednjem potezu kojim se zaoštrava rat u Ukrajini misli i Džo Bajden. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država govorio je na ovu temu pred skupštinom Ujedinenih nacija i jasno poručio da se protivi mobilizaciji ruskog stanovništva.

"Stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija napala je svog suseda, pokušala je da izbriše suverenu državu s karte. Rusija je besramno prekršila temeljna načela Povelje UN", rekao je tokom svog govora Bajden i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za izazivanje "brutalnog, bespotrebnog rata".

"U poslednjih godinu dana naš svet je doživeo veliki preokret i brutalan bespotrebni rat koji je izabrao jedan čovek Svet bi trebalo da vidi ta nečuvena dela onakva kakva jestu. Gde god bili, gde god živeli, u šta god verovali... Od toga bi trebalo da vam se ledi krv u žilama", dodao je Bajden i rekao da "ako nacije mogu da idu u ostvarenje svojih imperaijalističkih ambicija bez posledica - onda se i Ujedinjene nacije dovode u opasnost".

Bajden je takođe rekao da je Rusija prekršila Povelju Ujedinjenih nacija koja sprečava da zemlje napadaju jedne druge bez razloga, dodavši da je vreme da se promeni način na koji funkcioniše ovo globalno telo.

"Verujem da je došlo vreme da ova institucija postane inkluzivnija kako bi mogla bolje da odgovori na potrebe današnjeg sveta. Članovi Saveta bezbednosti UN-a, uključujući Sjedinjene Države, trebalo bi da dosledno podržavaju i brane Povelju Ujedinjenih nacija i da se suzdrže od korištenja veta, osim u retkim situacijama".