Svijet

JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT RUSKOG BIZNISMENA! "Pao sa broda u punoj brzini" - Bio je Putinov GLAVNI čovjek za ovu oblast

Autor Anja Radunović Izvor mondo.rs

Kao jedan od Putinovog osoblja, Pečorin je radio na modernizaciji avijacije u istočnoj Rusiji i sada na istraživanju resursa na Arktiku.

Izvor: Profimedia

Smrt ruskog direktora energetike prošlog vikenda dodaje se spisku misterioznih smrti moćnih biznismena koje su učestale od početka invazije na Ukrajinu - javlja Newsweek. Ivan Pečorin (39), generalni direktor Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, navodno je pao sa broda u punoj brzini i poginuo u subotu u blizini ruskog ostrva u Japanskom moru, blizu Vladivostoka na krajnjem istoku Rusije, piše Slobodna Dalmacija.

Prema informacijama Komsomolske Pravde, Pečorin je, kao jedan od Putinovih kadrova, radio na modernizaciji avijacije na istoku Rusije i sada na istraživanju resursa na Arktiku, u okolnostima teških sankcija Rusiji. Posljednji javni nastup Pečorin imao je na Istočnom ekonomskom forumu, održanom od 5. do 8. septembra u Vladivostoku. Dejli mejl je objavio da je Pečorin održao prezentaciju pod nazivom "Svako ima svoj put: Logistika promijenjenog svijeta".

Njegova smrt uslijedila je nakon smrti bivšeg izvršnog direktora iste korporacije Igora Nosova (43), koji je iznenada preminuo u februaru, navodno od moždanog udara. A nedavno, 1. septembra, Ravil Maganov (67), naftni tajkun i bivši šef druge najveće ruske naftne kompanije Lukoil, navodno je pao sa prozora na šestom spratu moskovske bolnice. Nepotvrđeni izveštaji navode da je Maganov "prebijen" i "bačen kroz prozor". Naftni tajkun je ranije izrazio protivljenje invaziji na Ukrajinu. U međuvremenu, Lukoil je saopštio da je njegova smrt nastupila "nakon teške bolesti".

U decembru 2021. Jegor Prosvirnin - osnivač nacionalističkog sajta Sputnjik i Pogrom - pao je iz stambene zgrade u Moskvi. Sličan incident dogodio se u oktobru te godine, kada je ruski diplomata pronađen mrtav nakon pada sa prozora ruske ambasade u Berlinu... "Russia Posts English" je izvestio da je Pečorin bio zadužen za pružanje podrške vazdušnom saobraćaju putnika, modernizaciju aerodromske infrastrukture i izgradnju novih pista. Takođe je bio uključen u razvoj kompanije "United Far Eastern Airlines" koja je osnovana prošle godine.

"Ivanova smrt je nenadoknadiv gubitak za prijatelje i kolege, veliki gubitak za korporaciju. Izražavamo naše iskreno saučešće porodici i prijateljima", navodi se u saopštenju korporacije. Ruska nafta i gas i dalje su vruća roba, posebno pošto su zemlje G7 (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nemačka, Francuska, Kanada i Japan) ovog ljeta najavile da će ograničiti ono što će uvoznici plaćati za rusku naftu.

Rojters je izvestio da će ta mjera početi 5. decembra, smanjujući zaradu Rusije od izvoza nafte, a ne smanjenjem isporuke nafte potrošačima širom svijeta. Zemlje poput Kine i Indije pomogle su Rusiji tako što su ostale potrošači njene energije otkako je Rusija napala Ukrajinu.