Svijet

DUBAI BI MOGAO DA IZGLEDA POTPUNO DRUGAČIJE: U planu masivni PRSTEN oko Burdž Kalife - "Ovo će uništiti centar grada"

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Dubai bi u budućnosti mogao da izgleda potpuno drugačije, a novi konceptualni dizajn, nazvan "Downtown Circle" podrazumeva masivni "prsten" oko Burdž Kalife.

Izvor: YouTube/screenshot/Mr.360

U Dubaiju, firma za eksperimentalnu arhitekturu ZNera Space predložila je konceptualni dizajn koji sadrži masivnu kružnu strukturu od pet spratova omotanu oko najvišeg nebodera na svetu, Burdž Kalife koji se uzdiže na neverovatnih 829,8 metara, što je skoro duplo više od Empire State Building.

Koncept, poznat kao Dowtown Circle, spaja zajednicu, luksuz i futurističko urbanističko planiranje u veoma ambicioznom dizajnu, koji je oživeo nizom očaravajućih ilustracija kreiranih u saradnji sa Piktaun, kompanijom specijalizovanom za arhitektonske prikaze.

Glavni arhitekti ZNera Spejsa, Najmus Čaurdi i Nils Remes, zamišljaju kružnu strukturu kao horizontalni potez naspram  naizgled beskrajnih nebodera koji daju futuristički izgled Dubaiju. Arhitekte navode da je zamišljen koncept za sada  praktično i finansijski neuverljiv. Kružna struktura, bi bila na 550 metara iznad nivoa ulice, imala bi obim veći od tri kilometra. Prsten bi bio podržan sa pet ogromnih stubova, a njihove baze bile bi smeštene u prazne parcele ZN Era naziva ovaj objekat "kontinualna metropola“ i veruje da bi pružio rešenje za brzu urbanizaciju i rast stanovništva u Dubaiju.

"Predložena megastruktura nudi alternativu nepovezanim neboderima koji se nalaze u većini gradskih područja“, navode iz studija. Vrhunac dizajna enterijera je kontinuirani zeleni pojas, nazvan Skypark, koji povezuje svih pet spratova strukture.

"Skajpark je centralna kičma celog dizajna. To će biti zelena površina mešovite namene i takođe će delovati kao prostor za preispitivanje načina na koji će se poljoprivreda odvijati u budućnosti, posebno u gradovima", rekao je Čaurdi.

"Ako pogledate istorijski, prvo je došla poljoprivreda, a onda smo izgradili grad. Sada smo nekako izgubili ovaj koncept. Sa ovim zelenim pojasom unutar strukture, želimo da vratimo poljoprivredu i proizvodnju hrane u centar grada", rekao je Remes.

U Skyparku bi stanari mogli da hodaju oko kanjona, dina, močvara i vodopada. Ovaj park je osmišljen kako bi povezivao ljude s prirodom i podsticao zdraviji način života na otvorenom. Koncept svakako privlači pažnju, ali nije sav pozitivan. Od objavljivanja maketa na Instagram stranici firme, neki komentatori su rekli da bi dizajn mogao da uništi centar grada.

"Neki od komentara na mreži bili su negativni, ali kako nam je neko nedavno rekao, šta izgleda bolje: prazan prst ili prst sa prstenom na njemu?“ rekao je Čaudri.

Dubai
Izvor: youtube.com/Mr.360