Svijet

SANKCIJE ZAPADA MU NE MOGU NIŠTA, PUTIN IMA MOĆNOG SAVEZNIKA: Svjetska sila mijenja rusko tržište - EU se ovoga plašila!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Iako je izvoz iz Kine u Rusiju bio u blagom padu u prvoj polovini godine, već drugi mjesec bilježi se njegov rast. Tako su isporuke iz Kine u Rusiju prošlog mjeseca dostigle otprilike 7,9 milijardi dolara.

Izvor: Profimedia

Kineski izvoz u Rusiju porastao je u avgustu uprkos sankcijama Zapada usmerenim na rusku ekonomiju, objavio je ove nedelje novinski list RBK, pozivajući se na zvanične podatke kineske carine.

Prema izvještaju, isporuke iz Kine u Rusiju prošlog meseca dostigle su otprilike 7,9 milijardi dolara, što je povećanje od 26,7% u odnosu na avgust prošle godine (6,3 milijarde dolara). Kineska Opšta carinska uprava još nije otkrila trgovinske detalje po kategorijama za avgust, ali prema podacima za jul, oko 36% kineskog izvoza u Rusiju se sastojalo od opreme, mehaničkih uređaja i raznih mašina.

Ovo je obiležilo drugi mjesec zaredom rasta izvoza zemlje u Rusiju, posle blagog pada u prvoj polovini godine.

U međuvremenu, kineski uvoz ruske robe je takođe značajno skočio prošlog meseca, dostigavši 11,2 milijarde dolara, 58% više nego u avgustu 2021. Sirova nafta i naftni proizvodi činili su više od polovine ruskog izvoza.

Trgovinski promet između Rusije i Kine za januar-avgust je sada dostigao 117,2 milijarde dolara, 31 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ruski ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov izjavio je u utorak da bi ukupan trgovinski promet mogao da premaši 170 milijardi dolara do kraja godine.