Svijet

KAKO JE ELIZABETA ŽESTOKO PONIZILA PUTINA: Ono što mu je kraljica rekla, PAMTIĆE DUGO

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Kraljica Eliazbeta je prilikom susreta sa Vladimirom Putinom 2003. godine, imala opasku za ruskog predsjednika, koja se dugo prepričavala.

Izvor: Profimedia/KGC Photo Agency LLP

Vladimir Putin izjavio je saučešće Velikoj Britaniji nakon smrti engleske kraljice Elizabete, a ruski predsjednik ne planira da prisustvuje kraljičinoj sahrani, koja će biti održana u Londonu za deset ili jedanaest dana. "Ta opcija se ne razmatra", rekao je Peskov i dodao da se još ne zna da li će predstavnik ruske vlade prisustvovati sahrani, pošto još nisu saopšteni detalji.

Istorija britansko-ruskih susreta između vladara je izuzetno zanimljiva. Kraljica je bila prvi britanski monarh u istoriji koji je posjetio Rusiju, kada ju je 1994. godine ugostio predsjednik Boris Jeljcin.

Sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa kraljicom tokom državne posjete Britaniji 2003. godine. Tada joj je zakasnio 14 minuta. kraljica Elizabeta Druga. tokom tog sastanka odbacila je kraljevski protokol po kome je trebalo da bude neutralna u političkim poslovima i dala zanimljiv komentar Putinu.

Kraljica, koja je imala reputaciju da je u svakom slučaju ostala nepristrasna, podsmijehnula se reakciji jednog od pasa na ruskog predsjednika.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dejvid Blanket podsjetio je na rijetki incident. "Jedini put kada sam sreo Vladimira Putina bilo je 2003. tokom zvanične posjete i moj pas je u to vrijeme veoma glasno lajao“, prisjeća se Blanket.

"Onda sam se izvinio kraljici jer je bila domaćin. Rekao sam joj: 'Izvinite vaše veličanstvo za lavež psa'. A ona je odgovorila: 'Psi imaju zanimljive instinkte, zar ne?' i tako bocnula Putina. ," dodao je on.