Svijet

JEDINO SU ONI BILI PORED KREVETA KAD JE KRALJICA UMIRALA! Proveli poslednje trenutke sa njom, niko drugi nije stigao!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Kako su čuli vest o kraljičinom lošem zdravlju, nekoliko članova kraljevske porodice požurilo je da bude uz Njeno Veličanstvo u njenim poslednjim trenucima, ali su samo Čarls i Ana bili prisutni kada je ona preminula.

Izvor: Profimedia

Čarls i princeza Ana su jedini stigli da budu pored kraljičinog kreveta dok je još bila živa, dok su drugi članovi kraljevske porodice žurili u Balmoral, ali nažalost nisu stigli pre njene smrti. Bliski rođaci, kao što su princ Endrju, princ Edvard, princ Vilijam i princ Hari, bili su upozoreni na loše kraljičino zdravlje i jurili su u škotsku palatu kraljevske porodice, gde se njeno veličanstvo nalazilo poslednjih dana, ali nisu na vreme stigli do udaljenog zamka.

Prvo javno saopštenje o zabrinutosti za kraljičino zdravlje stiglo je nešto posle 12:30 časova u četvrtak. Dok su društvene mreže brujale o spekulacijama o kraju druge elizabetanske ere, prestolonaslednik, sadašnji kralj Čarls Treći, već je bio u Balmoralu. Čarls je u četvrtak rano ujutru upozoren na zabrinutost lekara i helikopterom je prebačen iz kuće Damfris u Erširu, pre nego što je stigao u Balmoral nešto pre 10:30.

Princeza Ana je, kao i njen brat, već bila u tom kraju i takođe je pojurila do kreveta svoje majke. Kraljevsko osoblje je žurno organizovalo privatni avion da pokupi kraljičino drugo dvoje dece – princa Endrua, vojvodu od Jorka, i princa Edvarda, grofa od Veseksa – da ih isporuči na aerodrom u Aberdinu.

Žena princa Edvarda, Sofi, grofica od Veseksa, takođe je otputovala u Balmoral sa Endrjuom, Edvardom i princom Vilijamom. Žena princa Vilijama, vojvotkinja od Kembridža, ostala je u Vindzoru zbog svoje troje dece, Šarlot, Luisa i Džordža, koji su svi tog dana krenuli u novu školu.

Potpuno slučajno princ Hari i njegova supruga Megan Markl bili su u Velikoj Britaniji kada je stigao poziv da je kraljici loše. Saseksi, koji su se spremali za javni nastup na dodeli nagrada u Londonu, otkazali su svoje planove. Hari se nije pridružio porodici da bi leteo sa njima privatnim avionom, ali se pretpostavlja da je sam krenuo u Balmoral, stigavši oko 20 časova.

Kraljica je preminula u ranim popodnevnim satima, dok je većina njene porodice još bila na putu. Premijerka Liz Tras je obaveštena o smrti kraljice u 16.30, prema njenom zvaničnom portparolu - dva sata pre nego što je Palata dala izjavu za javnost. Nešto posle 18.30, Bakingemska palata je objavila saopštenje u kojem potvrđuje smrt kraljice Elizabete II.

Jedini rođaci koji su bili sa njom u njenim poslednjim trenucima bili su Ana, koja se smatra za najvrednijeg člana kraljevske porodice, i Čarls, koji je poslednjim dahom svoje majke postao i kralj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, takođe kao šef Komonvelta.

Članovi kraljevske porodice dok su dolazili do zamka: