Svijet

PRVI PUT U ISTORIJI - BRITANSKA VLADA BEZ BIJELACA NA KLJUČNIM FUNKCIJAMA! Nakon oštrih kritika, promijenili SVE

Autor Anastasija Đonović

Nova britanska vlada premijerke Liz Tras tek je ustoličena, a posmatračima je u prvim analizama zapala za oko činjenica da prvi put u istoriji na ključnim ministarskim pozicijama neće biti bijelih muškaraca.

Izvor: Clicksbox/Shutterstock

Liz Tras, nova britanska premijerka, nagradila je najbliže saradnike ključnim mjestima u novom sastavu vlade. Osim Trasove, koja je poslije Margaret Tačer i Tereze Mej, treća žena na mjestu premijera, najmoćnije političke funkcije pripale su ljudima koji vuku korijene iz Afrike.

Prvi crni ministar finansija postao je Kvazi Kvarteng, čiji su roditelji doseljenici iz Gane. Kvartneg je, inače, autor knjige o vladavini Ujedinjenog kraljevstva u bivšim kolonijama. Novi šef diplomatije je Džejms Kleverli, čija je majka poreklom iz Sijera Leonea, dok mu je otac bijelac. Kleverli je ranije u medijima govorio da je kao dijete bio žrtva zlostavljanja na osnovu rase.

Još jedno važno mjesto vodiće osoba afričkih korena. Riječ je o novoj ministarki unutrašnjih poslova Sueli Brejverman čiji su roditelji u Britaniju došli iz Kenije i sa Mauricijusa prije 60 godina. Ovakva rastuća raznolikost objašnjava se kao rezultat nastojanja Konzervativne partije da posljednjih godina ponudi raznovrsniji izbor kandidata za parlament. Vlada je, inače, do prije dvije decenije bila pretežno bijela, sve dok 2002. Pol Boateng nije postao član kabineta.

O raznolikosti i sve većem broju ljudi ne bijele rase u ostrvskoj politici svjedoči i primjer Rišija Sunaka, glavnog protivkandidata Trasovoj za lidera torijevaca i mjesto premijera, koji je, kao sin Indijaca, takođe bio dio vlade. Ovome treba dodati i gradonačelnika Londona Sadika Kana, čija je porodica poreklom iz Pakistana.

Britanski mediji podsjećaju da nasuprot ovoj etničkoj i rasnoj raznolikosti, u parlamentu samo četvrtinu poslanika konzervativaca čine žene, dok je tek šest odsto poslanika iz manjinskih grupa.