Svijet

LIDERI DVIJE VELIKE SILE PRVI PUT LICEM U LICE! EVO KADA SE SASTAJU PUTIN I SI!

Autor Anja Radunović Izvor mondo.rs

Ovo bi bio prvi susret licem u lice između dva lidera od početka rata u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Kineski lider Si Đinping i ruski predsjednik Vladimir Putin sastaće se na marginama samita u Uzbekistanu sljedeće nedelje, rekao je novinarima u srijedu ruski izaslanik u Pekingu Andrej Denisov, prenosi ruska državna novinska agencija Tass. Očekivani susret na samitu Šangajske organizacije za saradnju bio bi prvi susret licem u lice između dva lidera, koji su uspostavili bliske odnose, od ruske invazije na Ukrajinu ranije ove godine.

To bi takođe bilo prvo putovanje u inostranstvo za Sija od prvih dana pandemije koronavirusa, pošto je beskompromisni stav Kine o nultom kovidu značajno ograničio diplomatska putovanja njenih najviših zvaničnika. Kineski lider broj tri Li Zhanshu, član Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine, postao je u srijedu najviši zvaničnik koji je napustio Kinu kada je stigao u Vladivostok da prisustvuje Istočnom ekonomskom forumu. Očekuje se da će Li se sastati sa Putinom u srijedu, navodi Tass.

Očekivani sastanak Sija i Putina sljedeće nedelje i izbor destinacije za Sijevo prvo prekomorsko putovanje signalizira važnost ruskih odnosa za Kinu. Moskva i Peking su posljednjih godina postali bliži partneri jer se suočavaju sa tenzijama sa Zapadom, a Si i Putin su izjavili da dvije zemlje imaju partnerstvo "bez ograničenja" nedeljama prije ruske invazije na Ukrajinu.

Potencijalna poseta Centralnoj Aziji kao prva zvanična posjeta Sija izvan Kine od početka 2020. takođe bi bila znak njegovog sopstvenog nasljeđa u jačanju međunarodnog profila Kine tokom njegove decenije na vlasti. Si je najavio svoju vodeću inicijativu Pojas i put tokom posjete Kazahstanu 2013.

Međunarodni put će doći samo nekoliko nedelja prije velikog političkog sastanka u Pekingu, gdje se očekuje da će Si prekinuti tradiciju i preuzeti treći mandat na vlasti, učvršćujući svoju ulogu najmoćnijeg kineskog lidera u posljednjih nekoliko decenija. Samit će biti održan od 15. septembra u Samarkandu u Uzbekistanu. Organizaciju čine Kina, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.