Svijet

NIKO NIJE PONIZIO BRITANSKU PREMIJERKU KAO SERGEJ LAVROV! Shvatio da se samo PRAVI DA ZNA, postavio joj je trik pitanje!

Autor Anja Radunović Izvor mondo.rs

Novoizabrana premijerka Velike Britanije Liz Tras nema dobre odnose sa ruskim zvaničnicima, a pored incidenta iz februara, Sergej Lavrov ju je pomenuo i u utorak - i ponovo ismijavao.

Izvor: Twitter/screenshot/BloombergUK/YouTube/MinistryOfForeignAffairs Of Russia/Printscreen

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je u utorak novu britansku premijerku Liz Tras zbog nespremnosti na kompromis i ismijavao je jer je rekla da ne zna da li je francuski predsjednik prijatelj ili neprijatelj. Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je rekao da pristup Trasove neće pomoći Britaniji na međunarodnoj sceni.

Lavrov je rekao da je Trasova pokušala da "odbrani britanske interese ne uzimajući u obzir stavove drugih na bilo koji način i bez ikakvog pokušaja kompromisa", pa dodao: "Ne mislim da će to pomoći Britaniji da održi ili ojača svoju poziciju u međunarodnoj areni, koja je očigledno poljuljana nakon što je izašla iz Evropske unije."

Lavrov je takođe ismijavao novu britansku liderku zbog nedavnih tenzija sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, ključnim saveznikom Britanije u NATO-u. Tokom predizbornog događaja prošlog mjeseca, Trasova je rekla da se "još uvijek donosi sud" o tome da li je Francuska prijatelj ili neprijatelj.

"Za Liz Tras... više bi trebalo da bude prioritet da se bavi njenim najbližim susjedima, uključujući i konačno odlučivanje da li je predsjednik Makron njen prijatelj ili neprijatelj. Ovo pitanje još uvijek visi u vazduhu", rekao je Lavrov.

Ruski političari i mediji pozdravili su Trusovu pobjedu u nadmetanju za smjenu Borisa Džonsona sa prezirom, osuđujući ono što vide kao njen antiruski stav. Britanija je jedna od najglasnijih pobornika Kijeva i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od ruske invazije krajem februara. Liz Tras, britanski ministar spoljnih poslova koji od utorka smijenjuje Džonsona na mjestu premijera, rekla je da neće odustati od podrške Londona, koja uključuje značajnu vojnu i finansijsku pomoć.

Pored današnjih riječi Lavrova, svijet je brujao i o njihovom posljednjem susretu uoči invazije u Ukrajine 10. februara 2022. srela iza zatvorenih vrata u Moskvi da razgovaraju o onome što je izgledalo kao gomilanje na ukrajinskoj granici. Pokušavajući da podrži suverenitet Kijeva nad teritorijama na istoku, Trasova je načinila ponižavajuću geografsku grešku. Lavrov je tvrdio da Rusija nije učinila ništa da izazove zabrinutosti Londona, jer su njene trupe u ruskim regionima Rostovu i Voronježu.

Kada je pomislio da Trasova nije sigurna o kojim regionima je reč, upitao ju je: "Vi priznajete ruski suverenitet nad regionima Rostov i Voronjež, zar ne?", kako je prenio “Komersant", na šta je ona nakon kraće pauze odgovorila: "Velika Britanija nikad neće priznati ruski suverenitet nad tim regionima", nakon čega je morao da je ispravi njen ambasador.

Britanija je kasnije te komentare odbacila kao propagandu i rekla da je Trasova jednostavno pogrešno čula ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova tokom sastanka. "To je totalno smeće i klasična ruska propaganda", rekao je tada izvor.