Svijet

VLADIMIR PUTIN ODLAZI NA RATIŠTE?! Oglasio se Kremlj, niko ovo nije očekivao - Ruski predsjednik će sigurno otputovati!

Autor Anja Radunović Izvor mondo.rs

Dmitrij Peskov odgovorio na pitanje kada će Putin posetiti Donbas.

Izvor: Profimedia/Youtube/Screenshot

"Ruski predsjednik Vladimir Putin će sigurno posjetiti Donbas, ali datum za takvo putovanje još nije određen", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Što se tiče posjete predsjednika Narodnim republikama Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR), ne sumnjam da će do takve posjete doći kada dođe pravo vrijeme", rekao je Peskov za list Izvestija u utorak.

On je takođe rekao da Moskva ima "ogromne planove" u pogledu obnove Donbasa, koji je na kraju postao glavno bojno polje u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine. "Vidite da je gradnja u toku, a novi objekti se puštaju u rad. Preduzimaju se energični napori kako bi se obnovili svi neophodni komunalni sistemi. To su vodovodi, energenti, društveni objekti. Težak posao je u toku i mnogo hiljada ljudi je uključeno u njega", istakao je portparol.

Najviši zvaničnici iz Moskve koji su do sada posjetili Donbas bili su ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je u julu pregledao ruske trupe u DNR i LNR, i predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin, koji je istog mjeseca sa grupom otputovao u Lugansk.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primijeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države.  U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.