Svijet

"PUTIN KORISTI ENERGIJU KAO ORUŽJE - NEĆE USPJETI!" Ursula fon der Lajen javno napala ruskog predsjednika

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Predsjednica Evropske komisije se oglasila na Tviteru povodom nestašice ruskog gasa u Evropi.

Izvor: Profimedia

"Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energiju kao oružje", napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru i dodala da mu to neće uspjeti. Ona je istakla da komisija priprema mjere koje će pomoći ugroženim domaćinstvima i preduzećima da se izbore sa visokim cijenama energenata.

Predlozi će uključivati smanjenje potrošnje električne energije i ograničenje cijene ruskog gasa koji teče gasovodima. "Skraćivanjem snabdijevanja i manipulacijom našim energetskim tržištima, Putin koristi energiju kao oružje. Neće uspjeti. Evropa će pobjediti", napisala je predsjednica komisije.

Pored toga, predložiće da se prihodi iz energetskog sektora iskoriste za pomoć ugroženim potrošačima i preduzećima i za podršku proizvođačima električne energije koji se suočavaju sa poteškoćama u obezbeđivanju likvidnosti zbog brzih promjena cijena.

Ona je današnjim tvitom indirektno reagovala na dalje zatvaranje gasovoda Sjeverni tok 1, koji je 31. avgusta zatvorio ruski energetski gigant Gasprom. Gasprom je najprije saopštio da će gašenje trajati tri dana, tokom kojih je trebalo da se objavi redovno održavanje gasovoda, a zatim je 2. septembra saopštio da je tokom radova otkriven kvar na turbini, pa je snabdijevanje gasom i dalje suspendovano.