Svijet

LIZ TRUSS JE NOVA PREMIJERKA VELIKE BRITANIJE!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Liz Truss izabrana je danas za novu premijerku Velike Britanije.

Izvor: Profimedia

Liz Truss izabrana je danas za novu premijerku Velike Britanije.

Ona je pobijedila Rišija Sunaka u trci za lidera vladajuće Konzervativne stranke, prenosi Rojters.

Tras će dužnost preuzeti sjutra.

Poslije tri mjeseca kampanje, oko 200 hiljada članova Konzervativne stranke ljetos su glasali za nasljednika Borisa Džonsona.

Džonson je 7. jula najavio ostavku na mjestu premijera, koja je došla nakon sve većeg političkog pritiska, koji je doveo do masovnih ostavki njegovih ministara.

Vjerujemo i da vas zanima ko je Liz..

Izvor: Profimedia

Politički put je vodio od liberalnih demokrata do torijevca, postala je entuzijasta za Bregzit, i nezgodni govornik stigla je sve do "kraljice Instagrama“, kako je rekao jedan njen kolega, sama je uspjela u ovom takmičenju.

Dugogodišnja ministarka u kabinetu imala je spor početak u ranim krugovima glasanja sa poslanicima, ali su njeni optimistični pogledi - za koje njeni kritičari kažu da prkose stvarnosti - i plan da preokrenu konvencionalno razmišljanje o ekonomiji osvojili članove stranke. Ali sada će ona morati da ubijedi glasače, da su dobro izabrali.

Gospođa Tras je počela da se penje na ministarskoj lestvici 2012. kao mlađi ministar obrazovanja - i pokušala je da progura neke kontroverzne reforme brige o djeci. Gospodin Lavs, tadašnji ministar škola u tom odeljenju, otkrio je da je odlučna da sprovede svoje ideje - bez obzira na kritike.