Svijet

MINISTAR ZEMLJE NATO IMA PLAN ZA PUTINA: Pritisak na AGRESORA mora da se pojača, inače pravimo veliku GREŠKU

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Ministar spoljnih poslova Estonije izjavio je da NATO i EU moraju da pojačaju pritisak na Putina.

Izvor: YouTube/Hir TV

Evropska unija i NATO moraju da prošire sankcije protiv Rusije, kao i da pojačaju pomoć Ukrajini kako bi se obezbijedili od napada Vladimira Putina na ujedinjenost zapadnih zemalja, navodi ministar spoljnih poslova Estonije. Urmas Reinsalu rekao je za "Njuzvik" da bi sledeći koraci EU i NATO trebalo da budu dalje restrikcije na izvoz ruske nafte kao i nove mjere na izvoz gasa.

"Podizanje cijene sankcija izvršiće jači pritisak na agresora da razmisli o okončanju rata. Strateški je pogrešno razmišljati da sada samo treba da budemo strpljivi i da će se situacija rešiti sa sadašnjim nivoom isporuke oružja i sankcijama. Ne, moramo to sve da pojačamo", rekao je ministar spoljnih poslova Estonije, koja je članica EU i NATO.

"Samo jedna osoba može da okonča rat, a to je Vladimir Putin. Ako će jača 'cijena' udariti na njegovu poziciju, piramidu moći, ako kroz odlučne sankcije i pomoć Ukrajini poguramo stvari u tom pravcu, onda ćemo uspjeti da promijenimo tok igre", rekao je Reinsalu.

"Ako je naša volja da donesemo praktične odluke slaba, onda ćemo imati balansiranu krizu i rat. I naravno, društveno-ekonomske posledice po Ukrajinu će biti bolne i traumatične", rekao je on.