Svijet

STIŽE OSVETA ZA PUTINA - MOSKVA PREPLAVLJENA AUTOMOBILIMA! Kolaps u centru, svi dobijali jedan isti poziv (VIDEO)

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Kompanija Jandeks u Moskvi bila je meta hakerskog napada koji je napravio haos u ruskoj prestonici.

Izvor: Twitter/screenshot/YourAnonTV

Hakeri su u četvrtak napali rusku taksi aplikaciju, šaljući stotine vozača na istu moskovsku adresu, što je izazvalo velike saobraćajne gužve u centru grada. Jandeks Taksi, ruska aplikacija slična Uberu koja omogućava korisnicima da naruče taksi do svoje lokacije je bila meta, kompanija je potvrdila incident u saopštenju.

"Ujutro 1. septembra, desilo je da je kompanija Jandeks bila žrtva sabotaže kada je nekoliko desetina vozača primilo masovne pozive za region Fili“, navodi se u saopštenju kompanije za Forbes.ru.

Kao rezultat hakovanja, taksiji su preplavili moskovski Kutuzovski prospekt - glavni put koji vodi od istoka ka zapadu i vodi u centar ruske prestonice. Sa svojih osam do deset traka, Kutuzovski prospekt je retko zakrčen. Međutim, zbog lažnih naloga za preuzimanje vozači su u saobraćaju proveli oko 40 minuta.

Kompanija je saopštila da je njeno bezbednosno odeljenje "odmah zaustavilo pokušaje veštačkog” naručivanja taksija. Međutim, to nije bilo dovoljno da zaustavi zastoj.

"Vozači su i dalje proveli oko 40 minuta u saobraćajnoj gužvi zbog lažnih naloga. Pitanje obeštećenja biće rešeno u bliskoj budućnosti“, saopštili su iz kompanije.

Snimak iz Moskve pokazao je zastoj. Na snimku iz unutrašnjosti jednog od taksija se vide desetine žutih automobila koji se jedva kreću - svi pokazuju u istom pravcu. Osoba koja je snimala video je tada pokazala ekran svog telefona, na kojem je bila prikazana adresa na Kutuzovskom prospektu. Niko nije preuzeo odgovornost za hakovanje kompanije.