Svijet

UŽIVO SNIMAK PUTINA KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO! Prekrstio noge, pa uz smiješak rekao - Naša misija u Ukrajini je... (FOTO)

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Moskva je u avgustu najavila da će u Kalinjingradu postaviti najnoviji model hipersoničnih raketa.

Izvor: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin posijetio je u četvrtak rusku eksklavu Kalinjingrad koja se nalazi između dvije članice NATO-a, usred tenzija između Moskve i zapadnih zemalja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Putin je svoju posjetu započeo sastankom sa učenicima na dan početka školske godine, tokom kojeg je odgovarao na veoma šarolika pitanja iz oblasti ekonomije, preko svemirskog programa do ofanzive Moskve na Ukrajinu, snimak je direktno prenosila ruska televizija.

"Naša misija i misija naših vojnika je da zaustavimo rat Kijeva protiv Donbasa (što je naziv za istočni deo Ukrajine) i da zaštitimo ljude i, naravno, odbranimo samu Rusiju", rekao je Putin. Ruski predsjednik je takođe rekao da stanovnici Donbasa, područja gdje živi veliki broj ruskog govornog stanovništva, "sebe smatraju dijelom kulturnog i jezičkog prostora Rusije".

Izvor: Profimedia

Putinov dolazak u Kalinjingrad desio se u vrijeme velikih tenzija oko te ruske eksklave na Baltičkom moru u sendviču između Poljske i Litvanije, dvije članice NATO-a, i to u vrijeme rata Rusije i Ukrajine. Litvanija je u junu prestala da odobrava tranzit robe za Kalinjingrad jer primjenjuje sankcije koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Moskva je protestovala protiv te odluke i uputila prijetnje, zbog čega je Evropska unija pozvala Vilnius da odobri tranzit ruske robe železnicom do Kalinjingrada, ali uz zabranu transporta vojnog materijala. U kontekstu ovih tenzija, Moskva je u avgustu najavila da će u Kalinjingradu postaviti najnoviji model hipersoničnih raketa.

Pogledajte snimak Putina u Kalinjingradu:

Putin u Kalinjingradu
Izvor: Youtube/ LadyDragon